Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Καρκίνος προστάτη & κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου

Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου στους άνδρες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.

Νέα έρευνα ανακάλυψε έναν πρόσθετο κίνδυνο για όσους έχουν διαγνωστεί με την πάθηση, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους έξι μήνες.

Δεν είναι σαφές τι ακριβώς προκαλεί τον καρκίνο του προστάτη.

Οι γιατροί γνωρίζουν ότι ξεκινά όταν τα κύτταρα στον προστάτη αναπτύσσουν μεταλλάξεις στο DNA τους, με αποτέλεσμα να διαιρούνται πιο γρήγορα από τα φυσιολογικά κύτταρα.

Νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, ανακάλυψε έναν πρόσθετο παράγοντα κινδύνου για όσους έχουν διαγνωστεί πρόσφατα με καρκίνο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πάσχοντες από καρκίνο είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρούς και δυνητικά θανατηφόρους θρόμβους αίματος κατά τη διάρκεια των πέντε ετών μετά τη διάγνωση του καρκίνου σε σύγκριση με τους άνδρες της ίδιας ηλικίας χωρίς καρκίνο του προστάτη.

Οι πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη κινδυνεύουν από φλεβική θρομβοεμβολή (ΦΘΕ), η οποία αποτελεί κύρια αιτία θανάτου στους καρκινοπαθείς. Όσο πιο προχωρημένο είναι το στάδιο του καρκίνου, τόσο περισσότερο κινδυνεύει κάποιος από θρομβοεμβολή.

Στη μελέτη συμμετείχαν άνδρες από όλη τη Σουηδία, ενώ τα δεδομένα συλλέχθηκαν την περίοδο 2007-2017.

Στη συνέχεια τα στοιχεία συγκρίθηκαν με τα ποσοστά φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου σε 92.105 άνδρες με καρκίνο του προστάτη και 466.241 άνδρες ίδιας ηλικίας χωρίς καρκίνο του προστάτη (ομάδα ελέγχου).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 3,2% των ανδρών στην ομάδα του καρκίνου του προστάτη υπέστησαν θρομβοεμβολή μέσα σε περίπου πέντε χρόνια από τη διάγνωση του καρκίνου, σε σύγκριση με το 2,1% των ανδρών της ομάδας ελέγχου.

Υπολόγισαν ότι για κάθε 1.000 άνδρες με καρκίνο του προστάτη, περίπου επτά παθαίνουν θρομβοεμβολή κάθε χρόνο, σε σύγκριση με τους τέσσερις ανά 1.000 άνδρες χωρίς καρκίνο του προστάτη.

Αφού έλαβαν υπόψη τους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολής, οι ερευνητές έδειξαν ότι οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο από εκείνους της ομάδας σύγκρισης κατά την πενταετή περίοδο μελέτης.

Βρήκαν ότι η περίοδος μεγαλύτερου κινδύνου για εμφάνιση ΦΘΕ ήταν οι πρώτοι έξι μήνες μετά τη διάγνωση του καρκίνου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος θρομβοεμβολής είναι δύο έως τρεις φορές υψηλότερος στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη από ότι στους άνδρες ανάλογης ηλικίας χωρίς καρκίνο.

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν ποια είναι τα νεότερα δεδομένα λόγω της σημαντικής βελτίωσης στον τρόπο διαχείρισης των ανδρών με καρκίνο του προστάτη την τελευταία δεκαετία.

Σε αυτόν περιλαμβάνεται η ευρεία πρόσληψη νεότερων αντιπηκτικών φαρμάκων για άλλες παθήσεις, που θα μπορούσαν δυνητικά να μειώσουν τον κίνδυνο φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου.

Τα αντιπηκτικά είναι φάρμακα που βοηθούν στην πρόληψη των θρόμβων αίματος και χορηγούνται σε άτομα που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού.

Ένας θρόμβος αίματος μπορεί να είναι πολύ σοβαρός και χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση.

Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα: «Το ποσοστό αυξημένου κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου μεταξύ των ανδρών με καρκίνο του προστάτη που παρατηρήθηκε στη μελέτη μας, είναι χαμηλότερο από αυτό που παρατηρήθηκε για άλλους τύπους καρκίνου σε προηγούμενες μελέτες και πιθανότατα αποδίδεται στο υψηλό ποσοστό ανδρών με εντοπισμένη νόσο και με χαμηλό κίνδυνο εξέλιξης του καρκίνου. Παρόλα αυτά, οι γιατροί που παρακολουθούν άνδρες με καρκίνο του προστάτη, θα πρέπει να γνωρίζουν τη σημαντική αύξηση του κινδύνου θρομβοεμβολής σε αυτούς τους άνδρες, ιδιαίτερα τους πρώτους έξι μήνες μετά τη διάγνωση του καρκίνου».

Πηγή: mirror.co.uk


Πηγή