Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Καρκίνος του μαστού: από την πρόληψη ως τη θεραπεία

Καρκίνος του μαστού: από την πρόληψη ως τη θεραπεία

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στις γυναίκες παγκοσμίως και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στις γυναίκες, με πρώτο τον καρκίνο του πνεύμονα. Υπολογίζεται ότι μία στις οκτώ γυναίκες θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή της από καρκίνο του μαστού, γεγονός που υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα της πρόληψης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος μαστού που ανιχνεύεται έγκαιρα έχει μία εξαιρετική πρόγνωση, με το ποσοστό ίασης να ξεπερνά συχνά το 97%.

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σχετίζονται τόσο με τον καθημερινό τρόπο ζωής μιας γυναίκας (απουσία άσκησης, κακή διατροφή, αυξημένο σωματικό βάρος, μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα κ.λπ.), όσο και με την κληρονομική προδιάθεση, μέσω κάποιων γονιδίων.

Τα συχνότερα συμπτώματα της νόσου που χρήζουν διερεύνησης από ειδικό είναι ψηλαφητό ογκίδιο στο μαστό, αλλαγές στο δέρμα, στη θηλή ή στο μέγεθος του μαστού και τέλος, έκκριση υγρού από τη θηλή, χωρίς ωστόσο η εμφάνιση κάποιων εξ αυτών των συμπτωμάτων να μεταφράζεται απαραίτητα σε καρκίνο του μαστού.

Η μαστογραφία «σύμμαχός» μας στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού

Η μαστογραφία αποτελεί το σημαντικότερο ίσως, διαγνωστικό εργαλείο  που υπάρχει στην «φαρέτρα» της ιατρικής επιστήμης, ανιχνεύοντας όγκους πολύ μικρού μεγέθους, πριν ακόμα γίνουν ψηλαφητοί. Η πρώτη μαστογραφία προγραμματίζεται στην ηλικία μεταξύ 35 και 40 ετών. Όταν υπάρχει συγγενής α΄ βαθμού με καρκίνο του μαστού, ανάλογα με το πότε ανέπτυξε καρκίνο το συγγενικό μας πρόσωπο, μπορούμε να προβούμε σε μαστογραφία και 10 έως και 15 χρόνια νωρίτερα. Ειδικά στις γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνο του μαστού συνιστάται από πολύ νεαρή ηλικία η διενέργεια υπερηχογραφήματος.

Δείτε περισσότερα για τη διαγνωστική αξία της μαστογραφίας, αλλά και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν σε περίπτωση ύποπτου ευρήματος κατά την μαστογραφία.

Ποιος είναι ο ρόλος του τεχνολόγου στη μαστογραφία

Ο τεχνολόγος είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα συναντήσει η γυναίκα κατά την προσέλευση της στο κέντρο για τη μαστογραφία, ο οποίος θα πάρει το ιστορικό της, θα συζητήσει μαζί της, θα μοιραστεί τις αγωνίες της και σε περίπτωση που δεν έχει ξανα-υποβληθεί σε μαστογραφία θα της εξηγήσει βήμα-βήμα τα στάδια της διαδικασίας. Η επιλογή ενός εξειδικευμένου κέντρου με εμπειρία στις μαστογραφίες διασφαλίζει την θετική εμπειρία της ασθενούς, ώστε με συνέπεια να υποβάλλεται στον προληπτικό της έλεγχο, καθώς αρνητικές προγενέστερες εμπειρίες έχουν συνδεθεί με αναβολή της μαστογραφίας, λόγου του φόβου της εξέτασης.

Δείτε αναλυτικά όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία της μαστογραφίας, αλλά και πώς πρέπει να γίνει η επιλογή του κέντρου μαστογραφίας.

Η σημασία του ειδικού για το μαστό

Εμμένοντας στο κομμάτι της πρόληψης θα πρέπει πλέον να γίνει συνείδηση στο γυναικείο πληθυσμό ότι κάθε γυναίκα πρέπει να έχει φροντίσει να βρει έναν ειδικό γιατρό για το μαστό, ιδανικά πριν εμφανιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα. Αυτός ο γιατρός θα αναλάβει να την καθοδηγήσει και στο πώς πρέπει να γίνεται η πρόληψη.

Δείτε περισσότερα για τα συμπτώματα του καρκίνου του μαστού, αλλά και τη σύγχρονη θεραπευτική αντιμετώπισή του.

Χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι κεντρική στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Ωστόσο, η εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών, με την πάροδο των ετών, έχει οδηγήσει από τις ριζικές και υπερριζικές επεμβάσεις στις συντηρητικές επεμβάσεις, όπως η ογκεκτομή, που μας δίνουν τη δυνατότητα ενός πολύ καλού αποτελέσματος με ισάξιο ογκολογικό όφελος.

Η μαστεκτομή είναι μονόδρομος μόνο σε περιπτώσεις όπου δεν εξασφαλίζεται με άλλο τρόπο το ογκολογικό αποτέλεσμα, δηλαδή σε περιστατικά όπου υπάρχει ένας πολύ μεγάλος όγκος σε σχέση με τον μαστό, όταν ο όγκος βρίσκεται ακριβώς κάτω από τη θηλή ή στην περίπτωση πολυεστιακής-πολυκεντρικής νόσου.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για το τι περιλαμβάνει η σύγχρονη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή

Η αποκατάσταση ξεκινά στο 99% των περιπτώσεων από την ώρα της μαστεκτομής, είτε πρόκειται για αυτό που οι ειδικοί ονομάζουν πρώτο στάδιο της αποκατάστασης, είτε μιλάμε για πλήρη αποκατάσταση του μαστού. Υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις, παρουσία των οποίων καλό είναι να αποφεύγεται η άμεση αποκατάσταση, όπως όταν η ασθενής έχει προχωρημένη νόσο, βρίσκεται δηλαδή στο στάδιο τρία, σε περιπτώσεις που η ασθενής βρίσκεται σε κακή γενική κατάσταση ή σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, μια γυναίκα που πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση στο μαστό της είτε πρόκειται για μαστεκτομή είτε για ογκεκτομή, η οποία συγχρόνως μπορεί να περιλαμβάνει την αποκατάσταση, πρέπει να απευθύνεται σε ένα εξειδικευμένο κέντρο μαστού και το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει τον χειρουργό μαστού, τον πλαστικό χειρουργό, τον ειδικό ακτινοδιαγνώστη και την ογκολογική και ακτινοθεραπευτική ομάδα. Κι αυτό, γιατί όλα τα στάδια- η επέμβαση, η αποκατάσταση και η μετέπειτα θεραπεία της ασθενούς- αλληλοσυμπληρώνονται, αλληλεξαρτώνται και επηρεάζουν το ένα το άλλο.

Ενημερωθείτε εδώ αναλυτικά για τις σύγχρονες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την αποκατάσταση του μαστού. 

Η σημασία της ψυχολογικής στήριξης των ασθενών με καρκίνο του μαστού

Η διάγνωση με καρκίνο του μαστού αποτελεί ένα από τα πιο στρεσογόνα γεγονότα που μπορεί να βιώσει μια γυναίκα σε όλη την πορεία της ζωής της. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό και έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι η έγκαιρη ψυχολογική στήριξη από τον ειδικό βοηθά την ασθενή να διαχειριστεί καλύτερα τις αλλαγές που επιφέρει η νόσος τόσο στο σώμα και την ψυχοσύνθεσή της, όσο και στην καθημερινότητά της. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο μαστός αποτελεί σύμβολο της γυναικείας φύσης, συστατικό κομμάτι της δόμησής του «εγώ» της και κατά συνέπεια, αυτή η νόσος συνιστά σημαντικό πλήγμα στην σωματική της υπόσταση. Παράλληλα, είναι πολύ σημαντικό το συγγενικό της περιβάλλον να δείξει κατανόηση στις αλλαγές που βιώνει και να την ενθαρρύνει να εκφράσει τα συναισθήματά της.

Ενημερωθείτε αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί για το πώς η έγκαιρη ψυχολογική στήριξη από τον ειδικό μπορεί να συμβάλει ακόμη και στην καλύτερη ανταπόκριση της ασθενούς στη θεραπεία, μειώνοντας σημαντικά την πιθανότητα αρνητικής έκβασης της νόσου.


Πηγή