Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Καρκίνος του μαστού και απόκτηση παιδιών: Τι ισχύει ανάλογα με την ηλικία

Οι νέες γυναίκες που απέκτησαν πρόσφατα παιδί, κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του μαστού, σε σχέση με τις συνομήλικές τους που δεν έχουν κάνει παιδιά, σύμφωνα με νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Η νέα έρευνα έρχεται σε σύγκρουση με τη διαδεδομένη αντίληψη ότι η γέννηση παιδιού προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι αυτό ισχύει μεν, αλλά αφού έχουν περάσει τουλάχιστον δύο δεκαετίες από τη γέννα.

Περίπου τα μισά περιστατικά καρκίνου του μαστού διαγιγνώσκονται σε γυναίκες έως 62 ετών.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι για τις γυναίκες κάτω των 55 ετών ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού κορυφώνεται περίπου πέντε χρόνια μετά τη γέννα και είναι 80% μεγαλύτερος σε σχέση με όσες γυναίκες δεν έχουν γεννήσει. Ωστόσο, μετά την πενταετία ο κίνδυνος υποχωρεί σταδιακά και περίπου 19 χρόνια μετά την απόκτηση παιδιού, ο κίνδυνος είναι πλέον ίδιος με εκείνο για τις άτεκνες γυναίκες. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Μετά την εικοσαετία, η γέννα έχει ακόμη μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς παιδί, μειώνοντας περαιτέρω τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Έτσι, σχεδόν 35 χρόνια μετά την απόκτηση του τελευταίου παιδιού, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού είναι 23% μικρότερος από τον κίνδυνο που έχει μια γυναίκα, η οποία δεν γέννησε ποτέ.

Ενώ μια 45χρονη άτεκνη γυναίκα έχει κατά μέσο όρο πιθανότητα 0,62% να διαγνωσθεί με καρκίνο του μαστού, για μια συνομήλική της που έχει γεννήσει μέσα στα προηγούμενα τρία έως επτά χρόνια, ο κίνδυνος είναι κάπως μεγαλύτερος (0,66%). Στην ηλικία των 50 ετών μια άτεκνη έχει πιθανότητα 1,95% για καρκίνο του μαστού, ενώ μια γυναίκα με πρόσφατη εγκυμοσύνη 2,2%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Χέιζελ Νίκολς του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα και του Κέντρου Καρκίνου Lineberger, έκαναν μεταανάλυση 15 ερευνών που αφορούσαν συνολικά 890.000 γυναίκες από όλο τον κόσμο.

«Αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν, είναι ότι οι γυναίκες που γεννάνε, τείνουν να έχουν μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν κάνει παιδιά. Όμως αυτό στην πραγματικότητα αφορά τις γυναίκες μετά τα 60. Βρήκαμε ότι μπορεί να πάρει πάνω από 20 χρόνια μετά τη γέννα, για να λειτουργήσει αυτή προστατευτικά έναντι του καρκίνου του μαστού, ενώ έως τότε ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που πρόσφατα έκαναν παιδί», δήλωσε η Νίκολς.

Ο αυξημένος κίνδυνος μετά τη γέννα είναι ακόμη μεγαλύτερος για όσες γυναίκες έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή έχουν γεννήσει πολλά παιδιά ή ήταν μεγάλης ηλικίας όταν απέκτησαν το πρώτο παιδί τους. Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τις γυναίκες που γεννάνε για πρώτη φορά μετά τα 35 τους, αλλά δεν είναι αυξημένος για όσες κάνουν το πρώτο παιδί πριν τα 25. Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι η γέννα δεν προστατεύει σε βάθος χρόνου από όλα τα είδη καρκίνου του μαστού.

Πάντως, οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι, παρά τον αυξημένο κίνδυνο για τις νεότερες γυναίκες μετά τη γέννα, ο κίνδυνος τελικά παραμένει χαμηλός και σε αυτή την ομάδα. Στις ηλικίες 41 έως 45 ετών υπήρχαν 41 πρόσθετες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού για κάθε 100.000 γυναίκες που είχαν γεννήσει στα προηγούμενα τρία έως επτά χρόνια, σε σχέση με τις άτεκνες γυναίκες.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο «Annals of Internal Medicine».

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος μαστού: 10 τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο (εικόνες)

Καρκίνος μαστού: Η απώλεια βάρους μετά την εμμηνόπαυση μειώνει τον κίνδυνο

Βιταμίνη D: Σε ποια ποσότητα προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού


Πηγή