Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Καρκίνος τραχήλου: Μικρότερος ο κίνδυνος για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν ενδομήτριο σπείραμα

Το ενδομήτριο σπείραμα (σπιράλ) είναι μια εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος αντισύλληψης, παράλληλα όμως παρέχει και προστασία από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Obstetrics & Gynecology.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως και οι διαγνώσεις αυξάνονται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2012 περίπου 528.000 γυναίκες έλαβαν διάγνωση για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ 266.000 γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από αυτόν. Έως το 2035, ο ΠΟΥ προβλέπει ότι οι διαγνώσεις θα εκτοξευθούν στις 756.000 τουλάχιστον ενώ οι θάνατοι στους 416.000.

Η έρευνα (μετα-ανάλυση) από την Ιατρική Σχολή Κεκ του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας είναι η πρώτη που βασίστηκε σε τόσο μεγάλο όγκο δεδομένων σχετικά με το ενδομήτριο σπείραμα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Συνολικά αξιολογήθηκαν 16 μελέτες σε συνολικό δείγμα περισσότερων από 12.000 γυναικών από όλο τον κόσμο.

Οι αναλύσεις των ερευνητών υπέδειξαν ότι μεταξύ των γυναικών που επιλέγουν το ενδομήτριο σπείραμα ως μέθοδο αντισύλληψης η συχνότητα του καρκίνου του τραχήλου είναι μικρότερη κατά ένα τρίτο.

«Το μοτίβο που εντοπίσαμε ήταν εντυπωσιακό. Το ποσοστό δεν ήταν αμελητέο» αναφέρει η Δρ Βικτώρια Κορτέση, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Κεκ. «Η δυνατότητα για μια γυναίκα να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου και να λάβει ταυτόχρονα κάποιο μέτρο αντισύλληψης μπορεί να αποδειχτεί πολύ πολύ καθοριστική».

Όσο για το αν θα πρέπει οι γυναικολόγοι να προτείνουν το ενδομήτριο σπείραμα ως μέτρο πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου, η Δρ Κορτέση απαντά όχι ακόμα, αν και μια τέτοια εξέλιξη δεν αποκλείεται στο μέλλον.

Η βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών που οδηγούν στην αυξημένη προστασία από τον καρκίνο είναι το επόμενο λογικό βήμα στο πεδίο της έρευνας. Προς το παρόν μόνο θεωρίες υπάρχουν ως προς την πιθανή δράση του σπειράματος. Για παράδειγμα, ορισμένοι επιστήμονες εικάζουν πως η τοποθέτηση του σπειράματος ενεργοποιεί μια ανοσοαντίδραση στον τράχηλο που δίνει στον οργανισμό την ευκαιρία να αντιμετωπίσει μια υπάρχουσα λοίμωξη από τον ιό HPV, η οποία θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει στην εμφάνιση καρκίνου. Μια άλλη πιθανότητα είναι κατά την αφαίρεση του σπειράματος να απομακρύνονται από τον τράχηλο και προκαρκινικές αλλοιώσεις ή κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον HPV.

Διαβάστε επίσης:

Δυσοίωνες προβλέψεις για τα περιστατικά γυναικολογικών καρκίνων

Τα συμπτώματα των γυναικολογικών καρκίνων (γράφημα)


Πηγή