Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Καρκίνος τραχήλου της μήτρας: Σε ποια ηλικία πρέπει να σταματά ο προσυμπτωματικός έλεγχος

Nέα μελέτη δείχνει ότι πολλές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί και πεθάνει λόγω καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, είναι άνω των 65 ετών, μια ηλικιακή ομάδα στην οποία συνήθως οι γιατροί δεν συνιστούν προσυμπτωματικό έλεγχο ρουτίνας.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας έχει συνδεθεί με σημαντική μείωση των θανάτων από τη νόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα ωστόσο με τις ισχύουσες κατευθυντήριες οδηγίες, όταν μια γυναίκα φτάσει τα 65, εάν τα προηγούμενα χρόνια έκανε τακτικά εξετάσεις και τα αποτελέσματα ήταν φυσιολογικά, δεν χρειάζεται πλέον να υποβάλλεται σε προληπτικό έλεγχο.

Οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας όμως, μπορούν να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, συχνά μάλιστα διαγιγνώσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι αυτό ισχύει για μια μεγάλη ομάδα γυναικών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ 12.000 γυναικών στην Καλιφόρνια που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μεταξύ 2009 και 2018, το 17% ήταν 65 ετών και άνω. Οι περισσότερες μάλιστα από αυτές -το 71%- είχαν προχωρημένο καρκίνο, συγκριτικά με το 48% των νεότερων γυναικών που διαγνώστηκαν με τη νόσο.

Οι ερευνητές δεν εξέτασαν εάν οι γυναίκες είχαν ελεγχθεί επαρκώς πριν διαγνωστούν τελικά με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει αυτή την παράμετρο, δήλωσε η Debbie Saslow, υπεύθυνη παρεμβάσεων ελέγχου του HPV και των γυναικολογικών καρκίνων στην Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS).

«Οι περισσότερες γυναίκες που εμφανίζουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δεν έχουν υποβληθεί ποτέ ή υποβάλλονται σπάνια σε προσυμπτωματικό έλεγχο», τόνισε η Saslow.

Τα νέα ευρήματα, πρόσθεσε, υπογραμμίζουν ένα γνωστό πρόβλημα που αφορά την τήρηση των οδηγιών και όχι τις ίδιες τις οδηγίες.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας πρέπει να ξεκινά στην ηλικία των 25 ετών και μπορεί να γίνει με διαφορετικούς τρόπους. Βασικά περιλαμβάνει τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ή HPV. Ορισμένα στελέχη του HPV ευθύνονται για τις περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και η εξέταση HPV μπορεί να ανιχνεύσει αυτά τα στελέχη σε ένα δείγμα κυττάρων που συλλέγεται από τον τράχηλο.

Άλλη σημαντική εξέταση προσυμπτωματικού ελέγχου είναι το τεστ Παπανικολάου.

Τα νέα ευρήματα βασίζονται σε στοιχεία από ένα πρόγραμμα επιτήρησης του καρκίνου στην Καλιφόρνια. Μεταξύ 2009 και 2018, περισσότερες από 12.000 γυναίκες στην πολιτεία διαγνώστηκαν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, πάνω από το 17% των οποίων ήταν ηλικίας 65 ετών και άνω.

Οι γυναίκες με χαμηλότερο εισόδημα χωρίς ασφάλιση υγείας είναι εκείνες που είναι λιγότερο πιθανό να είναι ενημερωμένες για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας όχι μόνο μπορεί να εντοπιστεί έγκαιρα, αλλά και να προληφθεί. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί να εντοπίσει προκαρκινικές αλλοιώσεις στον ιστό που μπορούν στη συνέχεια να αντιμετωπιστούν.

Πλέον υπάρχει και το εμβόλιο έναντι του HPV, το οποίο προστατεύει από τα κύρια στελέχη του ιού που προκαλούν καρκίνο.

Συνιστάται για κορίτσια και αγόρια από την ηλικία των 11 ετών, με τη δεύτερη δόση να χορηγείται έξι μήνες έως ένα χρόνο μετά την πρώτη.

Ο εμβολιασμός κατά του HPV εισήχθη για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2006 και η έρευνα έχει δείξει ότι αποδίδει καρπούς.

«Ο αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μεταξύ των νεότερων γυναικών πέφτει κατακόρυφα λόγω του εμβολιασμού», λένε οι ειδικοί.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.


Πηγή