Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Κατάθλιψη: Η τροφή που μειώνει τον κίνδυνο

Πρόσφατη μελέτη του University College του Λονδίνου επισημαίνει ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 13,626 άτομα ηλικίας 20 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν φυσιολογικό βάρος και δεν έπασχαν από διαβήτη.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, όσοι από τους συμμετέχοντες κατανάλωσαν σοκολάτα γάλακτος δεν διαπίστωσαν να μειώνονται τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Δεν ίσχυε το ίδιο όμως και για όσους έδειξαν να προτιμούν μαύρη σοκολάτα.

Αυτοί είχαν 70% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κλινικά συμπτώματα κατάθλιψης, συγκριτικά με όσους δεν κατανάλωσαν καθόλου σοκολάτα ή προτίμησαν τη γάλακτος.

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας, οι προηγούμενες μελέτες πάνω στο θέμα αυτό παρουσιάζουν κενά, καθώς δεν είχαν εξετάσει μεταβλητές, όπως είναι το βάρος, το ύψος, η οικογενειακή κατάσταση, η εκπαίδευση, η εθνικότητα, το εισόδημα, το κάπνισμα και άλλες συνθήκες υγείας.

Οι συγγραφείς της παρούσας έρευνας, έχουν συνυπολογίσει τις παραπάνω μεταβλητές στην εξαγωγή των συμπερασμάτων.

Πέρα από τα οφέλη της στην ψυχική υγεία, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας, έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά το άγχος, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, ρίχνει τη χοληστερίνη και βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Είναι πλούσια σε Βιταμίνη A, C, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη D, Βιταμίνη B6, Βιταμίνη B12, κάλιο, μαγνήσιο και καφεΐνη.

Η επικεφαλής της μελέτης  Δρ. Sarah Jackson χαρακτηρίζει την έρευνα επιτυχημένη, γιατί τα συμπεράσματά της αποσαφηνίζουν τις επιπτώσεις που έχει στην ψυχική υγεία, η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας.

Σημειώνεται ότι η έρυνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Depression & Anxiety».

Με πληροφορίες από: Medical Daily & foodmatters.com

Διαβάστε επίσης:

Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την όραση

Οι αφροδισιακές ιδιότητες της σοκολάτας

Βιταμίνη D: Αυξήστε την πρόσληψή σας τρώγοντας… σοκολάτα


Πηγή