Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης στο παιδί

Τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια ή μετά την κύηση, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν μελλοντικά την ψυχική νόσο συγκριτικά με τα άλλα παιδιά, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Σύμφωνα με τον Δρα Sudhakar Selvaraj, από την Ιατρική Σχολή McGovern στο Χιούστον του Τέξας, η εμμένουσα κατάθλιψη σε μητέρες αυξάνει τον κίνδυνο πρώιμης έναρξης κατάθλιψης στο παιδί ως αποτέλεσμα αδυναμίας να ανταποκριθεί στις ανάγκες του παιδιού της.

Η έρευνα έδειξε ότι ο κίνδυνος ήταν γενικά ελαφρώς υψηλότερος για παιδιά μητέρων με περιγεννητική κατάθλιψη έναντι όσων οι μητέρες είχαν επιλόχειο κατάθλιψη.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 6 ερευνών οι οποίες αφορούσαν 16.000 ζεύγη μητέρων-παιδιών. Σε όλες τις έρευνες, τα παιδιά ήταν 12 ετών ή μεγαλύτερα.

Τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που υπέφεραν από κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες σε σχέση με άλλα παιδιά να διαγνωστούν με την πάθηση ως έφηβοι ή ενήλικες.

Επιπλέον, παιδιά μητέρων που είχαν κατάθλιψη πριν τον τοκετό είχαν 78% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με άλλα.

Τάλος, παιδιά μητέρων με επιλόχεια κατάθλιψη είχαν 66% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη μελλοντικά.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.

Διαβάστε επίσης:

Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Αίτια και συμπτώματα

Ηρεμιστικά πριν την εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εξωμήτριας κύησης

Άγχος στην εγκυμοσύνη: Πώς επηρεάζει το φύλο του μωρού


Πηγή