Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Κατανάλωση αλκοόλ: Πώς επηρεάζει τη μνήμη

Οι επιπτώσεις από την τακτική κατανάλωση αλκοόλ δεν πρέπει να υποτιμούνται, καθώς ξεπερνούν την επιβράδυνση του μεταβολισμού ή τη γήρανση της επιδερμίδας.

Ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου και ειδικά καρκίνου του μαστού, καθώς και η επιδείνωση των γνωστικών λειτουργιών και της μνήμης, αποτελούν δύο από τους σοβαρότερους κινδύνους της άμετρης κατανάλωσης αλκοόλ.

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την κατανάλωση αλκοόλ με την εξασθένιση της μνήμης.

Σύμφωνα με τον Δρα Ron McCulloch του Ιατρικού Κέντρου Pall Mall Medical στο Ηνωμένο Βασίλειο, «η απώλεια μνήμης που προκαλείται από το αλκοόλ διαφέρει από άτομο σε άτομο και δεν υπάρχει συγκεκριμένη χρονική περίοδος που αφορά τη σύνδεση. Ωστόσο, η επαναλαμβανόμενη υπερκατανάλωση αλκοόλ μέσα στα χρόνια, πιθανότατα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις γνωστικές και διανοητικές λειτουργίες».

ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

«Θα όριζα ως βαριά την κατανάλωση πέντε ή περισσότερων μονάδων καθημερινά, ενώ αριθμός μεγαλύτερος από αυτόν αποτελεί σοβαρή κατάχρηση» επισημαίνει.

Οι κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο προτείνουν την ομοιογενή κατανομή έως 14 μονάδων αλκοόλ την εβδομάδα για να θεωρείται υγιής η κατανάλωση, δηλαδή έως δύο μονάδες την ημέρα.

Οι επιπτώσεις στη βραχεία μνήμη

Η απώλεια μνήμης που προκαλείται από το αλκοόλ είναι πολύ εύκολο να διαφοροποιηθεί από το να ξεχνάει κανείς σε τακτική βάση.

«Ενώ οι περισσότεροι από εμάς θα χάσουμε περιστασιακά τα κλειδιά μας ή θα ξεχάσουμε γιατί πήγαμε στην κουζίνα, όσοι πίνουν υπερβολικά θα παρατηρήσουν μείωση στην καθημερινή ανάκληση μνήμης» λέει ο Δρ. Ron McCulloch.

Με την πάροδο του χρόνου, το άτομο ανακαλεί όλο και λιγότερες πληροφορίες από την πρόσφατη μνήμη, επειδή «η κατάχρηση αλκοόλ αναστέλλει τους υποδοχείς στον εγκέφαλο που αποθηκεύουν μακροπρόθεσμα τις πρόσφατες αναμνήσεις».

Στους νεότερους πότες, η απώλεια μνήμης είναι σημάδι κινδύνου και όσοι έχουν προδιάθεση για άνοια, κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανιστεί νωρίτερα η εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου.

Υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί η επίδραση της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ στη μνήμη;

Σύμφωνα με τον McCulloch, ο μόνος τρόπος για να σταματήσει κάποιος τις εκφυλιστικές επιπτώσεις του αλκοόλ στον εγκέφαλο, είναι η αποχή από αυτό.

Όσο νωρίτερα σταματά κανείς την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, τόσο πιο πιθανό είναι να αποφύγει τη μη αναστρέψιμη εγκεφαλική βλάβη.

Η αναζήτηση βοήθειας για την απεξάρτηση από το αλκοόλ είναι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση πιθανών βλαβών.

Πηγή: popsugar.com

Διαβάστε επίσης:

Αλκοόλ: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Παυσίπονα & αλκοόλ: Οι πιθανές επιπλοκές αν τα συνδυάσετε (βίντεο)

Αλκοόλ: Πώς επηρεάζει την επιδερμίδα και πόσο διαρκεί η επίδρασή του

 


Πηγή