Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
Η πρώτη 80χρονη γυναίκα στην οποία εφαρμόστηκε γονιδιακή θεραπεία για την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας

Καταρράκτης ματιών: Δεν έχετε λόγους να αναβάλετε την επέμβαση

Ο καταρράκτης είναι μια πολύ κοινή πάθηση των οφθαλμών, η οποία προσβάλλει εξίσου τα δύο φύλα, έχοντας μια “προτίμηση” στις μεγαλύτερες ηλικίες. Αν και τα συμπτώματα είναι ενοχλητικά για τον ασθενή, σήμερα, οι ασθενείς δεν έχουν λόγο να αναβάλουν την αντιμετώπισή του, καθώς χάρη στις νέες μεθόδους, η επέμβαση για την αποκατάστασή του είναι πιο ασφαλής από ποτέ. Όπως μας εξηγεί, ο χειρουργός-οφθαλμίατρος, κ. Σπύρος Νίκας, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει σπίτι του την ίδια μέρα, ενώ από την δεύτερη μέρα μπορεί ήδη να δει καθαρά και δεν αισθάνεται πλέον καμία ενόχληση.

Πώς θα καταλάβει ο ασθενής ότι έχει καταρράκτη; Ποια είναι τα τυπικά συμπτώματα που έχει ο καταρράκτης;

Στην περίπτωση που κάποιος έχει καταρράκτη θα παρατηρήσει ένα προοδευτικό θάμβος στην όρασή του. Αυτό αρχικά μπορεί να βελτιωθεί με τη χρήση γυαλιών οράσεως. Σε πιο προχωρημένα στάδια όμως, η οπτική οξύτητα παραμένει μειωμένη παρά τη χρήση βοηθητικών μέσων. Τα τυπικά συμπτώματα εμφάνισης καταρράκτη εκτός από το θάμβος της όρασης είναι:

  • Διάχυση φωτός
  • Φωτοστέφανα
  • Φωτοευαισθησία
  • ΜονόφθαλμηΔιπλωπία
  • Δυσκολία στη νυχτερινή οδήγηση
  • Συχνές επισκέψεις σε οφθαλμιάτρους για αλλαγή γυαλιών, χωρίς το επιθυμητό αποτέλεσμα
  • Σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς αναφέρουν βελτίωση στην οπτική οξύτητα για κοντά και χειροτέρευση της οπτικής οξύτητας για μακριά (πυρηνικός καταρράκτης)

Ο καταρράκτης πλήττει εξίσου και τα δύο φύλα και σε ποιες ηλικίες αρχίζει να εμφανίζεται;

Ο καταρράκτης εμφανίζεται εξίσου και στα 2 φύλα αν και κάποιες έρευνες καταδεικνύουν ελαφρά προτίμηση στο γυναικείο φύλο. Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία, περίπου το 50% των Ευρωπαίων μεταξύ 65-74 ετών έχουν καταρράκτη και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 70% περίπου για την ηλικία των 75. Θα πρέπει όμως, να τονιστεί πως η ασθένεια εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες.

Τι μπορεί να προκαλέσει τον καταρράκτη;
Τα αίτια εμφάνισης καταρράκτη είναι:Μδ

  • Μεταβολικές διαδικασίες που έχουν ως αποτέλεσμα τη θόλωση του φακού. Οι διαδικασίες αυτές μπορούν να ενισχυθούν ή και να επιταχυνθούν από συστηματικές παθήσεις, όπως είναι η αρτηριακή υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.
  • Η μακρόχρονη έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, ιδιαίτερα UVB, έχει αναδειχθεί ως αίτιο εμφάνισης καταρράκτη και η χρήση προστατευτικών γυαλιών ηλίου ενδέχεται να καθυστερεί την εμφάνιση καταρράκτη.
  • Τραύματατα του οφθαλμού που οδηγούν σε οίδημα του κρυσταλλοειδούς φακού
  • Γενετικοί Παράγοντες
  • Χρήσητ τοξικών ουσιών
  • Χρήση Φαρμάκων (κορτιζόνη)
  • Ιατρογενή όπως μετά από επέμβαση υαλοειδεκτομής
  • Οξείεςλ λοιμώξεις της μητέρας κατά την κύηση μπορούν να οδηγήσουν σε συγγενείς καταρράκτες σε βρέφη

Πώς αντιμετωπίζεται ο καταρράκτης; Τι νεότερο υπάρχει για τη θεραπεία του;

Η σύγχρονη θεραπεία αντιμετώπισης καταρράκτη είναι χειρουργική με τη μέθοδος της φακοθρυψίας. Ο κρυσταλλοειδής καταρρακτικός φακός θρυμματίζεται με τη βοήθεια υπερήχων και στη συνέχεια απορροφάται. Η επέμβαση ολοκληρώνεται με την ένθεση ψευδοφακού. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Τα τελευταία χρόνια η επέμβαση φακοθρυψίας μπορεί να συνδυαστεί με το femtosecond laser που δημιουργεί τις τομές στον κερατοειδή και αναλαμβάνει κάποια από τα στάδια της επέμβασης. Η δύναμη των ψευδοφακών που χρησιμοποιούνται είναι καθορισμένη με βάση προεγχειρητικές μετρήσεις και δίνουν τη δυνατότητα στον υποβληθέντα σε επέμβαση ασθενή να δει χωρίς γυαλιά μετά την επέμβαση είτε στην μακρινή απόσταση είτε σε όλες τις αποστάσεις με τη χρήση πολυεστιακών φακών.

Πόσο καιρό διαρκεί η ανάρρωση του ασθενή; Ποια είναι η μετεγχειρητική πορεία του ματιού;

Ο ασθενής ύστερα από επέμβαση αφαίρεσης καταρράκτη μπορεί να επιστρέψει σπίτι του περίπου 1 ώρα μετά. Την πρώτη μέρα έχει κάποιες ήπιες ενοχλήσεις, οι οποίες υποχωρούν λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Η όραση παραμένει σχετικά θολή την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα. Από την δεύτερη μέρα, ο ασθενής μπορεί ήδη να δει καθαρά και δεν αισθάνεται πλέον καμία ενόχληση. Η μετεγχειρητική αγωγή περιλαμβάνει σταγόνες που χορηγούνται για 15 μέρες μετά την επέμβαση φακοθρυψίας.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η επέμβαση φακοθρυψίας με την οποία αντιμετωπίζεται ο καταρράκτης θεωρείται από τις πιο ασφαλείς στην ιατρική. Η εμφάνιση επιπλοκών κατά τη διάρκεια του χειρουργείου καθώς και στο άμεσο μετεγχειρητικό διάστημα είναι πολύ σπάνιες και στην περίπτωση που εμφανιστούν πλήρως αντιμετωπίσιμες.

Όσον αφορά στις διεγχειρητικές επιπλοκές μπορεί να αναφερθεί ή ρήξη του οπισθίου περιφακίου χωρίς ή με την απώλεια υαλοειδούς με ποσοστά εμφάνισης που εξαρτώνται από την εμπειρία του χειρουργού και κυμαίνονται από 0.3-3.5%. Η συγκεκριμένη επιπλοκή αντιμετωπίζεται άριστα με τα σύγχρονα μηχανήματα φακοθρυψίας και οδηγεί σε άρτια αποτελέσματα αποκατάστασης της όρασης.

Όσον αφορά στις μετεγχειρητικές επιπλοκές αναφέρεται η ενδοφθαλμίτιδα με ποσοστό εμφάνισης 0,1%. Πρόκειται για επιμόλυνση του οφθαλμού με κάποιο βακτήριο και συμβαίνει συνήθως τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση. Η χρήση αντιβίωσης κατά την διάρκεια του χειρουργείου έχει ελαχιστοποιήσει το ποσοστό εμφάνισης. Επίσης η μετεγχειρητική αγωγή συντελεί στη μηδαμινή πιθανότητα εμφάνισης ενδοφθαλμίτιδας.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την ιστοσελίδα medifeye-institute.gr ή επικοινωνήστε με τον κο Σπύρο Νίκα, MD FEBO – Χειρουργός Οφθαλμίατρος στο 210 8013793 – 794


Πηγή