Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Κατσαούνου (ΕΚΠΑ) για κορωνοϊό: Με μεγάλη προσοχή και μάσκες η επιστροφή -Τι είπε για διενέργεια τεστ

Για το ενδεχόμενο το φθινόπωρο να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα κορωνοϊού, με αφορμή την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων και της επιστροφής των μαθητών στις σχολικές τάξεις, μίλησε η Παρασκευή Κατσαούνου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας στο  ΕΚΠΑ.

Όπως τόνισε η κυρία Κατσαούνου, τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση των εμβολιασμών στους πολίτες άνω των 60 ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιστροφή θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, άσχετα με το τι επιβάλλεται. Το να φοράμε μάσκες, ακόμα και στα πλοία, θα βοηθήσει πάρα πολύ. Έχουν καταλάβει όλοι το πόσο εύκολα μεταδίδεται ο κορωνοϊός» ανέφερε η κ. Κατσαούνου μιλώντας στην ΕΡΤ, καλώντας τους εκδρομείς του καλοκαιριού να μη σπεύσουν να δουν αμέσως τους ηλικιωμένους συγγενείς τους.

Όσον αφορά στη διενέργεια τεστ για την ανίχνευση του ιού, τόνισε ότι, παρόλο που δεν είναι υποχρεωτικό, είναι καλό να γίνεται όταν έχουμε το παραμικρό σύμπτωμα. «Καλό είναι να είμαστε σίγουροι, γιατί κάποιοι άνθρωποι που έχουν ξανακολλήσει δεν θα εμφανίσουν αμέσως συμπτώματα», προσέθεσε.

Με αργούς ρυθμούς ο εμβολιασμός με 4η δόση

«Η τέταρτη δόση έχει αρχίσει να έχει οπαδούς κυρίως στους άνω των 65 ετών και σε αυτούς που έχουν συνοσηρότητα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι με το τέλος του καλοκαιριού το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί», δήλωσε η επιστήμονας.

Μιλώντας για την έλευση των επικαιροποιημένων εμβολίων, η κ. Κατσαούνου ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα είναι γύρω στον Νοέμβριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι συμβαίνει με τις επαναμολύνσεις

Σχολιάζοντας την είδηση ότι η σύζυγος του Αμερικανού προέδρου Τζιλ Μπάιντεν επαναμολύνθηκε, τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της καραντίνας, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πνευμονολογίας διευκρίνισε ότι «υπάρχει διαφορά μεταξύ του να έχω νοσήσει και να ξανακολλήσω ή να έχω νοσήσει και να υπάρχει αναζωπύρωση, δηλαδή ο ιός να μην έχει εξαφανιστεί από το σώμα».

Σύμφωνα με την ειδικό, αυτό συμβαίνει σε ανθρώπους μεγάλης ηλικίας ή ανοσοκατεσταλμένους που δεν έχουν τόσο ισχυρό ανοσιακό σύστημα. Οπως είπε, με αφορμή την περίπτωση της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ, «πρόκειται για αναζωπύρωση».

Πότε θα έρθει το νέο κύμα πανδημίας

Η Παρασκευή Κατσαούνου, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να κάνει την εμφάνισή του ένα νέο κύμα της πανδημίας, τόνισε ότι αυτό είναι σε συνάρτηση με τη διασπορά της νέας μετάλλαξης στη χώρα μας.

«Σε αυτή τη φάση που είμαστε, με την Όμικρον 5 και που ένα μεγάλο ποσοστό πληθυσμού έχει εμβολιαστεί με την τρίτη δόση και τώρα πάει για την τέταρτη και έχουμε ένα μεγάλο ποσοστό που έχει νοσήσει, αν δεν έχουμε ένα καινούργιο στέλεχος τον Σεπτέμβριο, δεν θα είναι πολύ κοντά το καινούργιο κύμα», τόνισε η κ. Κατσαούνου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας για τις νέες μεταλλάξεις και τον Κένταυρο, η επιστήμονας ανέφερε ότι πιθανότατα θα είναι αυτή που θα επικρατήσει, αφήνοντας ωστόσο το ενδεχόμενο εμφάνισης και κάποιων νέων παραλλαγών.

Δείτε το βίντεο:


Πηγή