Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Καφεΐνη και γονιμότητα: Τι ισχύει για άνδρες και γυναίκες

Ίσως θα έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση ακόμη και μέτριων ποσοτήτων καφεΐνης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες σύλληψης.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ή να διαψεύδουν κάτι τέτοιο.

Μια μελέτη που συχνά επικαλούνται οι υποστηρικτές της άποψης και έλαβε χώρα στη δεκαετία του ’90, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν ποσότητα καφεΐνης που ισοδυναμεί με τρία φλιτζάνια καφέ ημερησίως, μείωναν τις πιθανότητες να συλλάβουν έως και κατά 27%.

Σύμφωνα ωστόσο με ανασκόπηση μελετών από τους ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η καφεΐνη καθυστερεί τη σύλληψη.

Για παράδειγμα, μελέτη επιστημόνων στο Σαν Φρανσίσκο, διαπίστωσε ότι η καφεΐνη δεν είχε καμία επίδραση στις πιθανότητες μιας γυναίκας να συλλάβει και ότι όσες κατανάλωναν μέτριες ποσότητες τσαγιού είχαν διπλάσιες πιθανότητες σύλληψης ανά έμμηνο ρύση.

Τι πρέπει λοιπόν να πιστέψει κάποιος; Το καλύτερο είναι να βασιστεί στη δική του κρίση. Μία γυναίκα που προσπαθεί επί αρκετούς μήνες να μείνει έγκυος και δεν το καταφέρνει, ενώ έχει ήδη σταματήσει το αλκοόλ και το κάπνισμα, ίσως πρέπει να περιορίσει τη συνολική πρόσληψη καφεΐνης από τον καφέ, τα αναψυκτικά και τη σοκολάτα, ειδικά αν λαμβάνει πάνω από 300mg την ημέρα μέσω τέτοιων τροφών.

Εάν είστε γύρω στα 30 και προσπαθείτε να συλλάβετε για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες χωρίς αποτέλεσμα, το καλύτερο είναι να συμβουλευτείτε γιατρό για να μάθετε αν εσείς ή ο σύντροφός σας έχει πρόβλημα γονιμότητας.

Μπορούν οι άντρες να πίνουν όσο καφέ θέλουν;

Μελέτες από τη δεκαετία του 1980 δείχνουν ότι μικρές ποσότητες καφεΐνης αυξάνουν το ποσοστό των δραστήριων σπερματοζωαρίων στο σπέρμα (η ταχύτητα των σπερματοζωαρίων δεν επηρεάστηκε).

Οι μελέτες αυτές όμως πραγματοποιήθηκαν με την προσθήκη καφεΐνης σε δείγματα σπέρματος – στην πραγματική ζωή οι επιδράσεις της καφεΐνης μπορεί να είναι διαφορετικές.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Human Reproduction εξέτασε τους άνδρες των οποίων οι σύντροφοι υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη, οι οποίοι αύξησαν την πρόσληψη καφεΐνης κατά ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν διπλάσιες και σε ορισμένες περιπτώσεις τριπλάσιες πιθανότητες πολλαπλών κυήσεων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν τα ευρήματα επαληθευτούν, τα ζευγάρια που υποβάλλονται σε εξωσωματική θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη μειωμένη πρόσληψη καφεΐνης πριν την αρχική επίσκεψη στο γιατρό.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Καρκίνος στο συκώτι: Μειώστε τον κίνδυνο με καφέ! – Πόσο πρέπει να πίνετε

Γονιμότητα: Απαντήσεις σε 5 απορίες που έχουν οι περισσότερες γυναίκες


Πηγή