Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Κολπικά υγρά: Τι δείχνει το χρώμα τους – Αναλυτικός οδηγός με εικόνες

Το χρώμα των κολπικών υγρών ποικίλλει ανάλογα με το στάδιο του έμμηνου κύκλου στο οποίο βρίσκεται η γυναίκα, αλλά και ανάλογα με την κατάσταση της υγείας της.

Τα κολπικά υγρά εκκρίνονται από μικρούς αδένες που βρίσκονται στον κόλπο και στον τράχηλο της μήτρας ώστε να απομακρύνουν νεκρά κύτταρα και υπολείμματα και να διατηρηθεί η αναπαραγωγική οδός όσο το δυνατόν πιο καθαρή και υγιής.

Η ποσότητα, το χρώμα και η σύσταση των κολπικών υγρών μπορεί να διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά και στην ίδια γυναίκα ανάλογα με το στάδιο του κύκλου της. Για παράδειγμα, τις πρώτες πέντε ημέρες του κύκλου (δηλαδή τις ημέρες της περιόδου) τα υγρά έχουν έντονο κόκκινο χρώμα, πριν την ωορρηξία (η ωορρηξία συμβαίνει περίπου τη 13η με 15η μέρα του κύκλου) η σύσταση των υγρών είναι πιο αραιή και το χρώμα τους θυμίζει το ωμό ασπράδι του αυγού, ενώ μετά τις γόνιμες ημέρες τα κολπικά υγρά είναι θολά και έχουν λευκό ή κιτρινωπό χρώμα. Φυσιολογικό θεωρείται σε γενικές γραμμές το διάφανο ή ελαφρώς λευκό χρώμα των κολπικών υγρών.

Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε αναλυτικά τι μπορεί να υποδεικνύει το χρώμα των κολπικών υγρών.

Πηγή: Medical News Today ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Δείτε κι αυτό:

Κολπικά υγρά: Τι δείχνουν για την υγεία της γυναίκας

Ημερολόγιο ωορρηξίας για να υπολογίσετε τις γόνιμες μέρες σας (εικόνα)


Πηγή