Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Κολπική μαρμαρυγή: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο ακόμη και ένα ποτό την ημέρα

Η κολπική μαρμαρυγή είναι πρόβλημα του ηλεκτρικού ρεύματος της καρδιάς.

 

Φυσιολογικά, το ρεύμα της καρδιάς εξαπλώνεται ομαλά όπως το κύμα που βλέπουμε αν ρίξουμε ένα βότσαλο σε μια λίμνη. Στην κολπική μαρμαρυγή, τα δύο επάνω τμήματα της καρδίας που λέγονται κόλποι, εμφανίζουν γρήγορα και ακανόνιστα ηλεκτρικά κύματα σαν να πετάμε πολλά βότσαλα τυχαία σε μία λίμνη.

Έτσι τρία πράγματα συμβαίνουν:

– η καρδιά χτυπάει γρήγορα και ακανόνιστα
– η καρδιά δεν δουλεύει όπως πρέπει
– το αίμα λιμνάζει στους κόλπους και μπορεί να πήξει δημιουργώντας θρόμβους.

Οι θρόμβοι αυτοί μπορεί να φύγουν από την καρδιά και να αποφράξουν αρτηρίες σε άλλα μέρη του σώματος προκαλώντας για παράδειγμα εγκεφαλικά επεισόδια.

Ακόμα και η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα την καρδιά, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης.

Στην έρευνα συμετείχαν 108.000 άνθρωποι και όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, ακόμη και όσοι πίνουν ένα αλκοολούχο ποτό την ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής.

Ειδικότερα, ένα ποτό την ημέρα, συνδέθηκε με αύξηση κατά 16% του κινδύνου για κολπική μαρμαρυγή σε 14 χρόνια.

Ο κίνδυνος γινόταν μεγαλύτερος όσο περισσότερο έπιναν οι συμμετέχοντες. Η κατανάλωση έως και δύο ποτών την ημέρα συνδέονταν με κατά 28% αύξηση του κινδύνου.

Όσοι κατανάλωναν περισσότερα από τέσσερα ποτά ημερησίως αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο κατά 47% έναντι όσων δεν έπιναν καθόλου.

Η καθηγήτρια Renate Schnabel, σημείωσε ότι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ, το «ένα ποτήρι κρασί την ημέρα για την προστασία της καρδιάς», όπως υποστηρίζεται από πολλούς, δεν θα πρέπει πιθανώς να προτείνεται χωρίς να εξεταστεί η ισορροπία μεταξύ κινδύνου και πιθανού οφέλους για όλες τις παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων, περιλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Heart Journal.

Διαβάστε επίσης:

Στρες: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής & πρόωρου θανάτου

Κολπική μαρμαρυγή: Οι τιμές της αρτηριακής πίεσης που την προλαμβάνουν (έρευνα)

Κολπική μαρμαρυγή: Αναγνωρίστε τη από τα συμπτώματα (εικόνες)


Πηγή