Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κονδυλώματα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Έξαρση παρουσιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στα κονδυλώματα, ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, πλήττοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους, παρά τη χρήση του εμβολίου, χάρη στο οποίο τα τελευταία χρόνια υπάρχει πτωτική τάση των κρουσμάτων.

Με τη συνεργασία της Δερματολόγου – Αφροδισιολόγου Δρ. Αμαλίας Τσιατούρα, Επιστημονικής Διευθύντριας της Cosmetic Derma Medicine, μαθαίνουμε όλα όσα χρειάζεται.

Πρόληψη

Τα βασικά μέτρα πρόληψης και προστασίας τους είναι η χρήση προφυλακτικού, η επιλογή σταθερού συντρόφου και ο εμβολιασμός για τον ιό HPV.

Μάθε να τα αναγνωρίζεις

Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια που εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας και του άνδρα και οφείλονται σε ιούς της οικογένειας των Ανθρώπινων Θηλωμάτων.

Μπορεί να είναι επίπεδα ή να προεξέχουν από το δέρμα, μικρά σαν κεφάλι καρφίτσας ή μεγαλύτερα, μεμονωμένα ή πολλά μαζί. Συνήθως έχουν ανώμαλη επιφάνεια και το χρώμα τους είναι ροζ ή στο χρώμα του δέρματος. Πολλές φορές τα κονδυλώματα δεν φαίνονται με το μάτι αλλά γίνονται αντιληπτά με την αφή.

Στον άνδρα τα κονδυλώματα εμφανίζονται συνήθως στο πέος, τους όρχεις και τον πρωκτό. Στη γυναίκα μπορεί να εμφανιστούν στην είσοδο του κόλπου, στα μικρά και τα μεγάλα χείλη, στον πρωκτό, στο εφήβαιο και στο δέρμα μεταξύ του πρωκτού και των κόλπου. Επίσης μπορεί να αναπτυχθούν στον κόλπο και τον τράχηλο της μήτρας. Το βασικό πρόβλημα στις γυναίκες είναι ότι κάποιοι τύποι του ιού μπορεί να οδηγήσουν δυνητικά σε καρκίνο του τραχήλου.

Πως μεταδίδονται

Τα κονδυλώματα μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή, ακόμη και τη μη ολοκληρωμένη. Αν ο ένας ερωτικός σύντροφος έχει κονδυλώματα, είναι πολύ εύκολο να τα μεταδώσει.

Διάγνωση

Η διάγνωση των κονδυλωμάτων γίνεται κυρίως κλινικά και επισκοπικά και θα πρέπει να πραγματοποιείται από έμπειρο Δερματολόγο ώστε να προτείνεται η κατάλληλη μέθοδος για τη θεραπεία της πάσχουσας περιοχής.

Εξίσου σημαντικό στις μέρες μας είναι το HPV – DNA Test, με το οποίο μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του ιού με μεθόδους μοριακής βιολογίας, ενώ προσδιορίζεται αν ο ιός είναι χαμηλού ή υψηλού κινδύνου.

Αντιμετώπιση

Τα κονδυλώματα είναι κατά κανόνα καλοήθεις βλάβες του δέρματος, αλλά επειδή μεταδίδονται εύκολα και πολλαπλασιάζονται θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Οι παλαιότερες μέθοδοι με τις οποίες αντιμετωπίζονταν έως τώρα ήταν οι κρέμες, η κρυοθεραπεία και η διαθερμοπηξία.

Το τελευταίο όμως καιρό, το Laser C02 έχει φέρει την επανάσταση στη θεραπεία των κονδυλωμάτων και αποτελεί την πιο σύγχρονη τεχνολογία για την καταστροφή τους. Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή είναι ότι η θεραπευτική προσέγγιση είναι αναίμακτη, σύντομη και δεν αφήνει ουλές. Η θεραπεία γίνεται με τοπική αναισθησία και το laser εξαχνώνει τις βλάβες χωρίς να τραυματίζει τους γύρω ιστούς. Το σημαντικότερο είναι ότι το laser σχετίζεται με μικρότερο ποσοστό υποτροπών μετά τη θεραπεία και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χωρίς συμπτώματα σε σχέση με τις κλασσικές μεθόδους αντιμετώπισης.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πληροφορίες την Δερματολόγο-Αφροδισιολόγο Δρ. Αμαλία Τσιατούρα, Επιστημονική Διευθύντρια της Cosmetic Derma Medicine.

Η Cosmetic Derma Medicine, αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη και πιο αξιόπιστη μονάδα εφαρμογών Κλινικής & Αισθητικής Δερματολογίας και Πλαστικής Χειρουργικής με 10 υπερσύγχρονες κλινικές σε Ελλάδα και Κύπρο με βασικό στόχο να προσφέρει την απόλυτη εμπειρία παροχής υπηρεσιών υγείας και ομορφιάς.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της CDM: www.cosmeticdermamedicine.gr ή να επικοινωνήσετε μέσω email στο info@cosmeticdermamedicine.gr και τηλεφωνικά σε μία από τις κλινικές μας σε:

Αθήνα: 210 6980451

Κηφισιά: 210 6232220

Γλυφάδα: 210 8980444

Περιστέρι: 210 5715501

Πειραιά: 210 4100601

Θεσσαλονίκη: 2310 224240

Πάτρα: 2610 226562

Ρόδο: 22410 32700

Ηράκλειο Κρήτης: 2810 222303

Λεμεσό: +357 25251040

Facebook: Cosmetic Derma Medicine
Instagram: @cdm.gr




Πηγή