Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Κορονοϊός: Έλληνες επιστήμονες δοκιμάζουν νέα θεραπευτική προσέγγιση με πλάσμα αίματος

Κορονοϊός: Έλληνες επιστήμονες δοκιμάζουν νέα θεραπευτική προσέγγιση με πλάσμα αίματος

Μια νέα θεραπευτική προσέγγιση κατά του κορονοϊού με πλάσμα αίματος επεξεργάζονται Έλληνες ιατροί, όπως ανέφερε ο καθηγητής παθολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Open.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι θα δοθεί στον ασθενή που πάσχει σοβαρά από τον ιό, παράλληλα με τις άλλες θεραπευτικές αγωγές που λαμβάνει, πλάσμα, το οποίο θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της νόσου. Το πλάσμα θα προέρχεται από ασθενείς που έχουν θεραπευτεί και στους οποίους έχει προσδιοριστεί ότι υπάρχουν αντισώματα έναντι του κορονοϊού.

Ο κ. Δημόπουλος ανέλυσε και τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η χορήγηση του πλάσματος, λέγοντας ότι η μελέτη θα περιλαμβάνει συλλογή πλάσματος από δότες με πλασμαφαίρεση και στη συνέχεια χορήγησή του σε σοβαρά ασθενείς με τη νέα νόσο. Η μελέτη θα κατατεθεί στα επιστημονικά συμβούλια των εφτά συμμετεχόντων νοσοκομείων αυτή τη βδομάδα με σκοπό να προχωρήσει άμεσα.

«Εμείς θα ξεκινήσουμε τη συλλογή στις επόμενες 5 με 10 μέρες, αλλά ελπίζουμε ότι φέτος δεν θα χρειαστεί, δεν θα έχουμε δηλαδή πλέον ασθενείς, οι οποίοι θα χρειαστούν αυτή την αντιμετώπιση, αλλά το πλάσμα αυτό κρυοσυντηρείται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέρες ή και μήνες μετά τη συλλογή του. Επομένως θα κάνουμε μία τράπεζα πλάσματος ιαθέντων για να είμαστε έτοιμοι και στην τρέχουσα περίοδο, αλλά και για την επόμενη φάση που μπορεί να εμφανιστεί το φθινόπωρο».

Ένα τέτοιο πρόγραμμα λειτουργεί με λίστα εθελοντών που ήταν θετικοί στον ιό, έχουν αναρρώσει, δεν έχουν συμπτώματα και είναι αρνητικοί για την παρουσία του ιού για τουλάχιστον 2 εβδομάδες. Πάντως, η έρευνα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως πειραματική, καθώς δεν υπάρχει ακόμη βεβαιότητα για τα αποτελέσματά της και για το αν θα αποτελέσει ένα ακόμη θεραπευτικό όπλο στον πόλεμο κατά του κορονοϊού.


Πηγή