Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κορονοϊός: Η Ελλάδα κλείνει τα σύνορα στους πολίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Νέα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα που ανέρχονται στα 35 ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στην καθιερωμένη ημερήσια ενημέρωση για την εξέλιξη του ιού στην Ελλάδα.

Με τα νέα κρούσματα ο συνολικός απολογισμός φτάνει στα 387 κρούσματα ενώ οι άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον ιό πλέον έχουν φτάσει τους πέντε.

Μετά την ενημέρωση του κ. Τσιόδρα, τον λόγο πήρε ο κ. Χαρδαλιάς ο οποίος ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που λαμβάνει η χώρα προληπτικά ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος ανακοίνωσε πως:

  • Από αύριο στις 06.00 απαγορεύεται να μπουν στην Ελλάδα, πολίτες που δεν είναι Έλληνες ή από χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή δεν μπορούν να έρθουν στην χώρα, πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε. παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια.
  • Όσοι βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα από το εξωτερικό για διακοπές τους συστήνεται να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις μετακινήσεις τους στο εσωτερικό της χώρας. Αυτονοήτως όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα, μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν την παρέλευση του χρόνου αυτού.
  • Έλληνες και κοινοτικοί αλλοδαποί μπορούν να εισέρχονται στη χώρα αλλά τους απευθύνεται ισχυρή σύσταση να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες. Ειδικότερα, η σύσταση αυτή είναι ακόμα πιο ισχυρή για όσους έχουν έρθει από το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • Στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Νήσων τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας θα ισχύσει περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ. Με την ελεγχόμενη μετάβαση τους στα εκεί αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους. Συγκεκριμένα, θα δίνετε η δυνατότητα, ανά μια ώρα, σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα, μεταξύ 07.00 το πρωί και 19.00 το βράδυ. Η ομάδα αυτή θα απαρτίζεται από ένα μόνο μέλος κάθε οικογένειας. Ο συντονισμός και ο έλεγχος της κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ η μετάβαση τους θα γίνεται με την αποκλειστική χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς περιορισμένης και ελεγχόμενης κίνησης.
  • Επίσης στα ΚΥΤ θα γίνουν τα απαραίτητα έργα περίφραξης όπου έχει ζητηθεί από τους οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη μεταξύ Υγειονομικών Φορέων ώστε να δημιουργηθεί ειδική μονάδα σε κάθε ΚΥΤ η οποία θα περιλαμβάνει ιατρεία, χώρους νοσούντων και απομόνωσης για την περαιτέρω πρόληψη αλλά και αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων.

Από αύριο, Τετάρτη 18/03/2020 αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό, δηλαδή τα εμπορικά καταστήματα.

Ανοιχτά μένουν:

  • Όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών για τη κάλυψη οικιακών αναγκών ιδίως σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία, κάβες.
  • Επίσης, ανοιχτά μένουν τα φαρμακεία καθώς και τα καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών καθώς και ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων.
  • Τα καταστήματα οπτικών και τα καταστήματα πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες.
  • Ανοιχτές μένουν οι δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery ή room service) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) εφόσον δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα.
  • Ανοιχτές μένουν οι λαϊκές δημοτικές αγορές κατά το μέρος μόνο που πωλούνται προϊόντα του πρωτογενούς τομέα τηρουμένων των περιορισμών για τον μη συγχρωτισμό
  • Παραμένουν ανοιχτά, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών συμπεριλαμβανομένων αυτών που λειτουργούν εντός καθετοποιημένων μονάδων αντιπροσωπειών λιανικής και after sales.
  • Τα καταστήματα εμπορίας και κατασκευής ποδηλάτων.
  • Τα περίπτερα, τα μίνι μαρκετ και τα καταστήματα πώλησης ψιλικών.
  • Τα καθαριστήρια.
  • Τα καταστήματα παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών και λοιπών υπηρεσιών courier.
  • Τα καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς, ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων
  • Τα καταστήματα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης συσκευών καθώς και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον τηρουμένων των περιορισμών για τον μη συγχρωτισμό.
  • Τα καταστήματα ηλεκτρικού και φυσικού αερίου.
  • Τα καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων, πολλαπλασιαστικού υλικού και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
  • Τα εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας τηρουμένων των περιορισμών για τον μη συγχρωτισμό

Απαγορεύονται: Τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής από το εξωτερικό

Παρατείνεται μέχρι τις 30 Απριλίου η ισχύς των αδειών οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ), αναστέλλονται μέχρι 30 Απριλίου όλες οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για άδειες οδήγησης.


Πηγή