Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κορονοϊός: Οι μόνιμες επιπτώσεις στην ακοή

Η COVID-19 είναι πολυσυστημική νόσος που προσβάλλει όλα τα όργανα, ενώ επιστημονικά ευρήματα δείχνουν ότι προκαλεί προβλήματα που διαταράσσουν την ποιότητα ζωής των ασθενών ακόμη και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων.

Νέα τηλεφωνική έρευνα σε 120 βρετανούς που νόσησαν με κορονοϊό, έδειξε ότι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από επίμονα προβλήματα ακοής.

Όταν οι ασθενείς ρωτήθηκαν αν είχαν παρουσιάσει αλλαγές στην ακοή τους, 13% απάντησαν ότι είχε επιδεινωθεί. Οκτώ ασθενείς δήλωσαν ότι η ακοή τους είχε επιδεινωθεί και οκτώ ότι είχαν εμβοές.

«Ήδη γνωρίζουμε ότι οι ιοί της ανεμοβλογιάς,της παρωτίτιδας και της μηνιγγίτιδας μπορούν να προκαλέσουν απώλεια ακοής, και οι κορονοϊοί μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα νεύρα και τα μεταξύ τους σήματα» είπε ο επικεφαλής της έρευνας Kevin Munro καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο οποίος εκτιμά ότι οι κορονοϊοί προκαλούν προβλήματα στο έσω αυτί και τον κοχλία.

Η ακουστική νευροπάθεια είναι ένα πρόβλημα ακοής στο οποίο λειτουργεί μεν ο κοχλίας αλλά η μετάδοση κατά μήκος του ακουστικού νεύρου είναι εξασθενημένη, κάτι που μπορεί να δυσκολεύει την ακοή, πρόσθεσε.

Το σύνδρομο Guillain-Barre, το οποίο έχει συσχετιστεί με τη νόσο COVID-19, συνδέεται επίσης με ακουστική νευροπάθεια.

Απαιτείται ωστόσο περισσότερη έρευνα για να εντοπιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο ο νέος ιός επηρεάζει την ακοή.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο International Journal of Audiology.

Διαβάστε επίσης:

Άνοια: Πώς συνδέεται με την εξασθένηση των αισθήσεων

Δυσκολίες όρασης & ακοής: Πόσο αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας

Κόκκινο κρασί: Τα οφέλη του για την ακοή


Πηγή