Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Κορονοϊός: Οι σοβαρές επιπτώσεις της συννοσηρότητας με τη γρίπη

Εκτός από τον κορονοϊό, η έλευση του χειμώνα αυξάνει και τον κίνδυνο διασποράς του ιού της γρίπης.

Μια πιθανή συννοσηρότητα γρίπης και COVID-19 αυξάνει τη βαρύτητα των συμπτωμάτων αλλά και τον κίνδυνο θανάτου για τον ασθενή.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, τη Σχολή Τροπικής Ιατρικής του Λίβερπουλ και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης με επικεφαλής τους καθηγητές James Stewart και Julian Hiscox από το Ινστιτούτο Λοιμωξιολογίας, Οικολογικών και Κτηνιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ταυτόχρονη μόλυνση από τον ιό της γρίπης και τον νέο κορονοϊό πολλαπλασιάζει δραματικά του κινδύνους για την υγεία του ασθενούς.

Το φαινόμενο της συννοσηρότητας προκαλείται από την ταυτόχρονη κυκλοφορία διαφορετικών παθογόνων και τις μεταξύ τους αλληλεπιδράσεις. Παρατηρήθηκε πρώτη φορά την περίοδο της ισπανικής γρίπης, όταν δευτερογενείς βακτηριακές λοιμώξεις του αναπνευστικού επιδείνωσαν την ήδη κακή υγεία των ασθενών που είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης A.

Στην τωρινή πανδημία έχουν καταγραφεί περιστατικά διπλής λοίμωξης από τον ιό της γρίπης και τον SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς με συννοσηρότητα αντιμετωπίζουν έως και εξαπλάσιο κίνδυνο θανάτου.

Για τις ανάγκες της νέας μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν τον αντίκτυπο που είχε στην υγεία ποντικιών η διαδοχική μόλυνση από τον ιό της γρίπης Η1Ν1 και τον κορονοϊό SARS-CoV-2. Παρότι τα αποτελέσματα των πειραμάτων στα ποντίκια δεν μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια τις συνέπειες που θα είχε η συγκεκριμένη συννοσηρότητα στον ανθρώπινο οργανισμό, οι ομοιότητές τους στη συμπτωματολογία της COVID-19, καθώς και η μελέτη των πνευμονοπαθειών και πιθανών φαρμακευτικών παρεμβάσεων σε αυτά, επιτρέπουν την άντληση συμπερασμάτων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση λοιμώξεων, όπως αυτή από τον νέο κορονοϊό.

Τα πειραματόζωα νόσησαν και ανάρρωσαν από τους ιούς με τους οποίους προσβλήθηκαν, στην περίπτωση όμως που τη μόλυνση από τον ιό της γρίπης ακολούθησε μόλυνση από τον νέο κορονοϊό, τα κλινικά συμπτώματα ήταν σημαντικά πιο σοβαρά.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ποιοι δυσκολεύονται περισσότερο να αναρρώσουν

Κορονοϊός: Ποιες οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις ακόμη και σε όσους πέρασαν ελαφρά τη λοίμωξη

Κορονοϊός: Ο καθοριστικός ρόλος της παχυσαρκίας στη λοίμωξη COVID-19


Πηγή