Δευτέρα , 29 Απρίλιος 2024
Τα αντισώματα κατά του νέου κορονοϊού «αγκάθι» για τους ειδικούς

Κορονοϊός: Οι τρεις βασικοί κανόνες που πρέπει να πληροί το εμβόλιο

Η πρόεδρος επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο εμβόλιο για τον κορονοϊό αλλά και τους κανόνες που πρέπει να πληροί ένα εμβόλιο για να εγκριθεί και να βγει στην «αγορά». Η ίδια τόνισε ότι πρέπει να σκεφτόμαστε θετικά για τον εμβολιασμό και κανείς δεν πρέπει να μείνει αμέτοχος.

Τα εμβόλια πρέπει να πληρούν 3 βασικούς κανόνες:

  • πρέπει να είναι ανοσογόνα- ικανά να διεγείρουν τον οργανισμό για να παράγει αντισώματα
  • να είναι αποτελεσματικά και
  • να είναι ασφαλή.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα ορισμένα έχουν συμπληρώσει και τις 3 φάσεις μελέτης και είναι στο κατώφλι της έγκρισης από επίσημους φορείς. Κανένα εμβόλιο μέχρι σήμερα δεν έχει πάρει την επίσημη σφραγίδα της κυκλοφορίας του.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Από την ΕΕ έχει δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο με έξι εμβόλια. Είναι συγκλονιστικό αν σκεφτούμε ότι έχουμε μετά από 8-9 μήνες από την έναρξη της πανδημίας, εμβόλια που έχουν γίνει με νεότερες τεχνολογίες, τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν και στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει από όλο τον κόσμο.

Χρειαζόμαστε λίγο ακόμη υπομονή για να έχουμε το εμβόλιο. Υπάρχει αυτή η υλικοτεχνική προετοιμασία για να μπορέσει να διατηρηθεί στα ψυγεία μας, γιατί είναι πολύ ευαίσθητα. Καμία μονάδα αυξημένου κινδύνου δεν θα μείνει εκτός ή με καθυστέρηση από τον εμβολιασμό.

Αλλά και όλος ο πληθυσμός που το επιθυμεί. Μακάρι να έχουμε από όλα τα εμβόλια μεγάλο αριθμό για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στους εμβολιασμούς.

Θα πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε θετικά για τον εμβολιασμό. Φτάνουμε στο σημείο, όπου δεν θα πρέπει να μείνει κανείς αμέτοχος. Έχουμε νικήσει άλλο ένα λοιμώδες νόσημα του 21ου αιώνα».


Πηγή