Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Κορονοϊός: Ουκρανοί διαδήλωσαν εναντίον της άφιξης επαναπατρισθέντων από την Κίνα

Κορονοϊός: Ουκρανοί διαδήλωσαν εναντίον της άφιξης επαναπατρισθέντων από την Κίνα

Δεκάδες Ουκρανοί διαδήλωσαν την Τετάρτη κατά της άφιξης των συμπατριωτών τους και υπηκόων άλλων χωρών που επαναπατρίστηκαν από την Κίνα, όπου ξέσπασε η επιδημία του νέου κορονοϊού, εξαιτίας των φόβων εξάπλωσης της ασθένειας στη χώρα.

Το αεροσκάφος που μεταφέρει 48 Ουκρανούς και 29 υπηκόους τρίτων χωρών από την Ουχάν, την κινεζική πόλη-εστία της επιδημίας, αναμένεται να φθάσει στην Ουκρανία αύριο το πρωί.

Όλοι οι επιβάτες θα τεθούν σε καραντίνα για ένα διάστημα 14 ημερών, σε τέσσερα προεπιλεγμένα νοσοκομεία, έγινε γνωστό από την κυβέρνηση, η οποία δεν αποκάλυψε ποια είναι λόγω των διαμαρτυριών ούτε το αεροδρόμιο, όπου θα προσγειωθεί το αεροσκάφος.

Σήμερα, δεκάδες Ουκρανοί έκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί προς ένα νοσοκομείο στην πόλη Βίνικι, στο δυτικό τμήμα της χώρας, για να διαμαρτυρηθούν για την πιθανή μεταφορά εκεί των προσώπων που επαναπατρίζονται από την Κίνα.

Ορισμένοι από τους εργαζόμενους της κλινικής συμμετείχαν στην κινητοποίηση, όπως μεταδίδουν ουκρανικά ΜΜΕ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Βγήκαμε (στον δρόμο) (…) για να μην επιτρέψουμε τη μεταφορά του ιού εδώ» είπε μια γυναίκα, που φόραγε τη λευκή ρόμπα των γιατρών, σύμφωνα με ένα βίντεο που αναρτήθηκε στον ενημερωτικό ιστότοπο Zaxid.net.

Το περιφερειακό συμβούλιο του Τέρνοπιλ, επίσης στο δυτικό τμήμα της χώρας, ενέκρινε ένα ψήφισμα με το οποίο ζητείται από την κεντρική διοίκηση να μην στείλει τους ανθρώπους που θα μπουν σε καραντίνα στην περιοχή αυτή, προκειμένου να «μην τεθεί σε κίνδυνο η ζωή και η υγεία» του ντόπιου πληθυσμού.

Επίσης, οι περίπου 200 κάτοικοι ενός χωριού της ίδιας περιοχής διαδήλωσαν, χθες, εναντίον της ενδεχόμενης μεταφοράς των ανθρώπων που επιστρέφουν από την Κίνα σε μια μονάδα φροντίδας που βρίσκεται στην περιοχή τους, αναφέρουν ουκρανικά ΜΜΕ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε χθες «ορισμένους» πολιτικούς ότι σπέρνουν τον πανικό και «ενθαρρύνουν το κλείσιμο δρόμων». Απείλησε να «οδηγήσει ο ίδιος προσωπικά» τους ανθρώπους αυτούς «προς τις επαύλεις» αυτών των πολιτικών, σε ένα πολυτελές προάστιο του Κιέβου, χωρίς να τους κατονομάσει.

Κανένα κρούσμα του νέου κορονοϊού δεν έχει καταγραφεί, προς το παρόν, στην Ουκρανία.


Πηγή