Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κορονοϊός: Ποιον κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι έχουν τεχνητή οδοντοστοιχία

Οι άνθρωποι που μολύνονται από κορονοϊό και φοράνε τεχνητή οδοντοστοιχία, είναι πιθανότερο να φιλοξενούν στο στόμα τους βακτήρια που αυξάνουν τον κίνδυνο επιπρόσθετης λοίμωξης πέρα από την Covid-19, σύμφωνα με νέα ιρανική επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της διεθνώς.

Οι ερευνητές των Οδοντιατρικών Σχολών των πανεπιστημίων Σαχέντ Τεχεράνης, Ούρμια και Γιασούτζ, ανέλυσαν τις αφαιρούμενες οδοντοστοιχίες 30 ασθενών με Covid-19 και 30 υγιών (ομάδα ελέγχου).

Διαπιστώθηκε η παρουσία ειδών στρεπτόκοκκου στο 93,3% των ασθενών Covid-19 έναντι 40% των υγιών, καθώς και βακτηρίων κλεμπσιέλλα της πνευμονίας στο 46,7% των ασθενών Covid-19 έναντι 13,4% των υγιών ατόμων. Όλοι αυτοί οι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν επιπρόσθετες βακτηριακές λοιμώξεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της υγείας τους, π.χ. προκαλώντας σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας ή πνευμονία.

Οι ερευνητές συστήνουν να ελέγχεται η μασέλα των ασθενών Covid-19 και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία για την αποτροπή κάποιας δυνητικά επικίνδυνης βακτηριακής λοίμωξης, ιδίως στους πιο ευπαθείς ασθενείς.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Προσθετικής Οδοντιατρικής «The Journal of Prosthetic Dentistry».

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Για ποιες καρδιακές επιπλοκές αυξάνει τον κίνδυνο

Κορονοϊός: Οι χρόνιοι κίνδυνοι για την υγεία ακόμη και όσων δεν εισάγονται στο νοσοκομείο

Κορονοϊός: Σε ποια όργανα προκαλεί σοβαρές επιπλοκές


Πηγή