Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024
Κορονοϊός: Σε «συμπληγάδες» η εκθεσιακή βιομηχανία, σε απόγνωση οι κατασκευαστές περιπτέρων

Κορονοϊός: Σε «συμπληγάδες» η εκθεσιακή βιομηχανία, σε απόγνωση οι κατασκευαστές περιπτέρων

Ανάμεσα σε «συμπληγάδες» βρίσκεται η ευρωπαϊκή και παγκόσμια εκθεσιακή βιομηχανία, συνεπεία της ακύρωσης εκατοντάδων εκθέσεων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημία που έχει ήδη προκληθεί να ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ και να τίθενται σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας μόνο στη «γηραιά ήπειρο».

Οι διοργανωτές εκθέσεων καθ’ εαυτοί, αλλά και οι επιχειρήσεις που τροϕοδοτούνται από την εκθεσιακή δραστηριότητα και οι ίδιες οι πόλεις που ϕιλοξενούν τις μεγάλες εκθέσεις, οδεύουν προς την επόμενη μέρα, αναζητώντας εναγωνίως τρόπους για να περιορίσουν τις απώλειες, ευελπιστώντας ότι η κατάσταση θα αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται από τον Μάιο, ώστε η ζημία να περιοριστεί σε έναν βαθμό κι η εκθεσιακή αγορά να ανακτήσει τον βηματισμό της από τις αρχές του ϕθινοπώρου.

«Με βάση στοιχεία της UFI (Παγκόσμιας Ένωσης Εκθέσεων) για το διάστημα ώς τις 9 Μαρτίου, στην Ευρώπη έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί πάνω από 220 εκθέσεις, ενώ παγκοσμίως ο αντίστοιχος αριθμός ξεπερνά τις 500. Η δευτερογενής οικονομική ζημία στην Ευρώπη, που προκλήθηκε από τη μη πραγματοποίηση προγραμματισμένων εκθεσιακών γεγονότων λόγω της επιδημίας, ανέρχεται ήδη σε 5,8 δισ. ευρώ, ενώ τίθενται σε κίνδυνο 51.400 θέσεις εργασίας. Παγκοσμίως, οι αντίστοιχες απώλειες, που περιλαμβάνουν και τη ζημία σε μεταϕορές, εστίαση και ϕιλοξενία, κατασκευή εκθεσιακών περιπτέρων κτλ, υπολογίζονται σε 14,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 8,4 δισ. αϕορούν την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Ηelexpo AE, Κυριάκος Ποζρικίδης.

Προσθέτει πως, πρωτογενώς στην Ευρώπη, η εκθεσιακή βιομηχανία καθεαυτή αποδίδει έσοδα 23,1 δισ. ευρώ και πάνω από 206.000 θέσεις εργασίας κάθε τρίμηνο του οικονομικού έτους, ενώ παγκοσμίως οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 68,8 δισ. ευρώ και 810.500, σύμφωνα πάντα με την UFI.

Πώς αντιμετωπίζει την κρίση αυτή η ΔΕΘ-Helexpo AE; «Εκτός από τη Freskon, ακυρώθηκαν κι όλες ο εκδηλώσεις στα συνεδριακά μας κέντρα, ενώ η έκθεση βιβλίου, που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο, θα μετακινηθεί κι αυτή χρονικά, μάλλον για τον Οκτώβριο. Ελπίζουμε ότι τον Μάιο ή τον Ιούνιο θα αρχίσουν να βελτιώνονται τα πράγματα, ώστε να πάμε σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης τον Σεπτέμβριο», σημειώνει ο κ. Ποζρικίδης, ενόψει και της διοργάνωσης της 85ης ΔΕΘ, με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία, τον Σεπτέμβριο.

Επιστρέϕουν γεμάτα ϕορτηγά από εκθέσεις που ακυρώνονται

Σε κάποια βελτίωση της κατάστασης τον Μάιο, ώστε να ορθοποδήσουν από το ισχυρό πλήγμα που δέχονται τον Μάρτιο, ευελπιστούν και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κατασκευής εκθεσιακών περιπτέρων, που «βλέπουν» δεκάδες ϕορτία να επιστρέϕουν από το εξωτερικό ακριβώς… όπως έϕυγαν από την Ελλάδα, στο πλαίσιο της εκτέλεσης των παραγελιών από τους εκθέτες, δηλαδή γεμάτα, λόγω της ακύρωσης των διοργανώσεων, στις οποίες επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν οι κατασκευές.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε ξεϕορτώσει στις αποθήκες μας 21 ϕορτηγά, που γύρισαν πίσω από εκθέσεις, οι οποίες ακυρώθηκαν», λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Interform, Σοϕοκλής Ιωσηϕίδης και συνεχίζει: «Εμείς ως εταιρεία, η τελευταία ϕορά που τιμολογήσαμε ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου και αν δεν υλοποιηθούν οι εκθέσεις του Μαΐου και πάμε για Σεπτέμβριο, θα πρέπει να διανύσουμε μήνες χωρίς κανένα έσοδο. Δεδομένου ότι η αιχμή της δικής μας δουλειάς είναι τον Μάρτιο, δηλαδή τον τρέχοντα μήνα, είχαμε ήδη στείλει τα περίπτερα στις εκθέσεις που είχαμε αναλάβει στο εσωτερικό και το εξωτερικό και σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, είχαμε προλάβει και να τα στήσουμε, πράγμα που σημαίνει ότι καταβάλλαμε και το εργατικό κόστος και το κόστος για τα ξενοδοχεία κτλ, έχοντας πάρει μια μικρή προκαταβολή, χωρίς όμως να πληρωθούμε για τη δουλειά».

Για τον κλάδο, συνεχίζει, αν η κατάσταση δεν αρχίσει να εξομαλύνεται από τον Μάιο, αυτό θα σημάνει καταστροϕή, με πρόκληση φαινομένου ντόμινο, αφού μοιραία θα επηρεαστούν και όλοι οι προμηθευτές των επιχειρήσεων κατασκευής εκθεσιακών περιπτέρων και τα σχετικά επαγγέλματα.

«Όπως έχει πει και ένας κατασκευαστής από τη Γερμανία, αν δεν γίνουν εκθέσεις τον Μάιο, το 50% των γερμανικών εταιρειών, που κατασκευάζουν εκθεσιακά περίπτερα, θα πάψουν να υπάρχουν. Από τη μια περιμένουμε εμείς τις επιταγές, για να πληρωθούμε για τη δουλειά που κάναμε και από την άλλη, ενώ εμείς δεν πληρωνόμαστε, οι προμηθευτές μας περιμένουν από εμάς τις επιταγές για να πληρωθούν αυτοί. Κι εμείς είμαστε ακριβώς στη μέση», λέει χαρακτηριστικά.

Σύμϕωνα με τον κ. Ιωσηϕίδη, σύνδεσμοι και ϕορείς που έχουν ως μέλη τις εταιρείες του κλάδου και συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών (ΣΒΕ) και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), έστειλαν επιστολές στον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τον υϕυπουργό Νίκο Παπαθανάση, προτείνοντας μέτρα στήριξης: συγκεκριμένα, ζητούν να εξεταστεί η προσωρινή αναστολή της καταβολής των ϕορολογικών υποχρεώσεων όσων επιχειρήσεων του κλάδου έχουν πληγεί από την πανδημία, την πλήρη απαλλαγή τους από τις ασϕαλιστικές εισϕορές για τουλάχιστον ένα τρίμηνο, την αναστολή της καταβολής όλων των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τον νέο κανονισμό για ίδιο διάστημα και την εξέταση αιτήματος εϕάπαξ οικονομικής ενίσχυσης.

Το χρονικό -και το κόστος- των ακυρώσεων

Η πρώτη μεγάλη έκθεση στην Ευρώπη, που έπεσε θύμα του ϕόβου εξάπλωσης της επιδημίας τότε, πανδημίας πλέον, του κορονοϊού ήταν η World Mobile Congress (WMC) τον Φεβρουάριο, η μεγαλύτερη έκθεση τεχνολογιών επικοινωνιών, που γίνεται κάθε χρόνο στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, αποδίδοντας έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην πόλη της Καταλονίας -η ακύρωσή της εικάζεται ότι θα στοιχίσει στην πόλη πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Το επόμενο μεγάλο «χτύπημα» ήρθε με την International Tourism Fair (ITB) στο Βερολίνο, μια έκθεση στην οποία χτυπάει διεθνώς η «καρδιά” του τουρισμού και η οποία υπολογίζεται ότι «τζιράρισε» πέρυσι 7 δισ. ευρώ σε μεγάλες τουριστικές συμϕωνίες. Άλλωστε, για τη Γερμανία συνολικά, οποιοδήποτε χτύπημα στην εκθεσιακή αγορά αϕήνει βαθύ αποτύπωμα, καθώς με 410 εκατ. επισκέπτες ετησίως σε εκθεσιακά και συνεδριακά γεγονότα, η χώρα κατατάσσεται δεύτερη στον κόσμο στη ϕιλοξενία τέτοιων διοργανώσεων-μετά τις ΗΠΑ. Ακολούθησε το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης, όπου κάθε χρόνο παρουσιάζονται τα τελευταία μοντέλα και τα εντυπωσιακά concept cars όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών του πλανήτη.

Το ακριβές μέγεθος των απωλειών για τις πόλεις που ϕιλοξενούν τις εκθέσεις είναι δύσκολο να υπολογιστεί. Με βάση όμως τον πολλαπλασιαστή πωλήσεων για τον εκθεσιακό κλάδο (2,37), για κάθε ένα ευρώ άμεσων εκθεσιακών δαπανών υπολογίζεται ότι παράγονται 1,37 ευρώ σε έμμεσες και επαγόμενες συνέπειες για την οικονομία παγκοσμίως.


Πηγή