Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κορονοϊός: Τα οφέλη από την πρόσφατη λήψη ασπιρίνης

Πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη στο έγκριτο περιοδικό Anesthesia & Analgesia έδειξε ότι η μικρή δόση ασπιρίνης ελαττώνει πάνω από 40% τον κίνδυνο μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, της νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και της ενδονοσοκομειακής θνητότητας, σε νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

Η νόσος COVID-19 σχετίζεται με υπερπηκτικότητα και αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων σε βαρέως πάσχοντες ασθενείς. Μέχρι στιγμής καμία μελέτη δεν έχει αξιολογήσει κατά πόσο η ασπιρίνη σχετίζεται με μείωση του κινδύνου διασωλήνωσης, νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και ενδονοσοκομειακής θνητότητας σε ασθενείς με COVID-19.

Το ερώτημα αυτό εξετάστηκε σε μια αναδρομική μελέτη παρατήρησης που κατέγραψε τους ασθενείς που εισήχθησαν με COVID-19 σε νοσοκομεία των Ηνωμένων Πολιτειών μεταξύ του Μαρτίου 2020 και Ιουλίου 2020. Στη μελέτη εντάχθηκαν 412 ασθενείς. Από αυτούς 314 (76.3%) δεν ελάμβαναν ασπιρίνη ενώ 98 (23.7%) είχαν λάβει ασπιρίνη τις τελευταίες 24 ώρες ή επτά ημέρες προ της εισαγωγής τους.

Μετά από στάθμιση των βασικών χαρακτηριστικών και των συνοσηροτήτων, η προηγηθείσα λήψη ασπιρίνης σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής κατά 44%, της νοσηλείας σε ΜΕΘ κατά 43%, και της ενδονοσοκομειακής θνητότητας κατά 47%. Η ανάλυση των δεδομένων δεν έδειξε διαφορά στις μείζονες αιμορραγίες και στις κλινικά έκδηλες θρομβώσεις μεταξύ των ασθενών που ελάμβαναν ασπιρίνη έναντι όσων δεν ελάμβαναν.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι η λήψη ασπιρίνης μπορεί να συσχετίζεται με καλύτερη έκβαση σε νοσηλευόμενους ασθενείς με νόσο COVID-19. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από τυχαιοποιημένες μελέτες προκειμένου να αξιολογηθεί η ύπαρξη αιτιολογικής συσχέτισης μεταξύ της λήψης ασπιρίνης και μειωμένης βλάβης των πνευμόνων καθώς και μειωμένης θνητότητας στους ασθενείς με νόσο COVID-19.

 

Tα βασικά δεδομένα της μελέτης παρουσιάζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Ελένη Κορομπόκη (Υπεύθυνη Μονάδας COVID) και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ)(https://mdimop.gr/covid19/).


Πηγή