Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024
ΕΟΔΥ: 1.152 κρούσματα σήμερα 2/11 - 7 νέοι θάνατοι και 153 διασωληνωμένοι

Κορονοϊός: 2.917 κρούσματα σήμερα 5/11 – 29 νέοι θάνατοι και 187 διασωληνωμένοι

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ελλάδα με τον κορονοϊό. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.917 κρούσματα σήμερα 5/11 και 29 νέους θανάτους. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι διασωληνωμένοι είναι 187. 

Από τα νέα κρούσματα, τα 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 49.807.

187 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 310 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 702 θανάτους συνολικά στη χώρα.

Lockdown σε όλη την Ελλάδα: Τα νέα μέτρα και οι 6 λόγοι που επιτρέπονται οι μετακινήσεις

Σε lockdown μπαίνει η χώρα από το Σάββατο στις 6 το πρωί, όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το γενικό lockdown θα έχει διάρκεια τριών εβδομάδων, όπως αποφάσισε ο πρωθυπουργός υιοθετώντας την εισήγηση των λοιμωξιολόγων, μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων στα 2.646 χθες.

«Τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα. Έχουμε πάρει την απόφαση από το πρωί του Σαββάτου στις 6 να ξαναμπούμε σε οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά.

Η διαφορά σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο αφορά τα σχολεία, καθώς αυτή τη φορά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και τα σχολεία ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων παραμένουν ανοικτά, όπως και τα super market, τα φαρμακεία, οι δομές υγείας και η διανομή έτοιμου φαγητού. Κλειστά γυμνάσια και λύκεια, θα λειτουργήσουν με τηλεκπαίδευση, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη, κατά τις ανακοινώσεις, ήταν ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

«Επέλεξα σήμερα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας, είμαι εδώ με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις μας είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα» είπε ξεκινώντας ο κ. Μητσοτάκης. «Ξέρω ότι υπάρχει ανησυχία και φόβος, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε όσο πιο πειστικές απαντήσεις μπορούμε».

«Θέλουμε τους πολίτες σύμμαχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια, είμαστε μία ομάδα, αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε» πρόσθεσε.

Οι 6 λόγοι που επιτρέπονται οι μετακινήσεις

Ενεργό και στην Αθήνα θα είναι το 13033, το οποίο ενεργοποιείται επίσημα από τις 06:00 του Σαββάτου στα πλαίσια εφαρμογής των νέων μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Ο πολίτης πρέπει να δηλώνει:

  • το ονοματεπώνυμο του,
  • τη Διεύθυνση κατοικίας του
  •  και τον λόγο που αντιστοιχεί στην έξοδο από το σπίτι.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής: X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία

2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών αναγκών πρώτης ανάγκης, σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους

3. Μετάβαση στην τράπεζα στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη*

5. Μετάβαση σε τελετή υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για την διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ατομικά ή ανά δυο άτομα.

Μετά την επιτυχή αποστολή ενός SMS στο 13033 ακολουθεί η απάντηση: «Μετακίνηση κενό X κενό ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας».

Σημειώνεται πως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού, αλλά εξαιρούνται όσοι αθλούνται κατά μόνας. Το δεύτερο lockdown στη χώρα θα ξεκινήσει στις 06:00 το πρωί του Σαββάτου και θα έχει διάρκεια μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Σημειώνεται πως δεν αναφέρθηκε κάτι, κατά την ενημέρωση από τον πρωθυπουργό και τον Σωτήρη Τσιόδρα, σχετικά με απαγόρευση μετακινήσεων σε συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα.

*Στον κωδικό με αριθμό 4 πλέον προστίθεται και η παραλαβή των παιδιών από και προς το σχολείο τους.

Τα νέα οικονομικά μέτρα

Νέο πακέτο στήριξης 3,3 δις. ευρώ για εργαζόμενους, επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας λίγο πριν η χώρα μπει σε νέα καραντίνα.

Το πακέτο των 3,3 δις. ευρώ περιλαμβάνει 10 παρεμβάσεις με τα νέα στοιχεία να αφορούν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ για τους εργαζόμενους που τεθούν σε αναστολή εργασίας τον Νοέμβριο, την απευθείας πληρωμή του 1/3 των χαμένων ενοικίων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτήτων ακίνητων οι οποίοι θα εισπράξουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια, την ειδική ενίσχυση των 400 ευρώ για περίπου 130.000 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους.

Τα μέτρα για την πανδημία στην Ευρώπη κατά μέσο όρο φτάνουν το 4% του ΑΕΠ, όπως είπε ο υπουργός  ενώ στην Ελλάδα είναι ήδη στο 6% του ΑΕΠ, πρέπει όμως να διατηρούνται και πυρομαχικά, είπε και εξήγησε ότι υπάρχει μαξιλάρι 37,5 δισ. ευρώ.

Το νέο διευρυμένο πακέτο στήριξης για την ενίσχυση της απασχόλησης, της επιχειρηματικότητας και τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, περιλαμβάνει:

1.      Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων εργοδοτών ανά την επικράτεια που πλήττονται με βάση τη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, μπορούν να μπουν σε αναστολή. Θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού αναλογικά για το διάστημα που μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής. Το κόστος υπολογίζεται στα 675 εκατ. ευρώ. Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες που μπαίνουν σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που βρίσκονται σε αναστολή. Επιπλέον θα καλυφθεί το δώρο Χριστουγέννων. Το πρόσθετο αυτό μέτρο είναι 215 εκατ. ευρώ.

2.      Παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ μέχρι τον Απρίλιο του 2021. Η οφειλή θα πληρωθεί σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Το κόστος θα είναι 230 εκατ. ευρώ.

3.      Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους -πλέον περιλαμβάνεται και το λιανεμπόριο- μπορούν να ανασταλούν οι δόσεις των ρυθμίσεων οι οποίες μπαίνουν στο τέλος της ρύθμισης. Το κόστος υπολογίζεται στα 66 εκατ. ευρώ.

4.      Για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων κατά τον μήνα Νοέμβριο. Επίσης οι δόσεις θα μεταφερθούν στο τέλος της ρύθμισης. Κόστος 27 εκατ. ευρώ

5.      Δυνατότητα αναστολής δόσεων ρυθμίσεων δανείων

6.      Επεκτείνονται τα επιδόματα ανεργίας κατά δύο μήνες. Κόστος 308 εκατ. ευρω.

7.      Εφάπαξ ενίσχυση σε μακροχρόνια ανέργους κατ’ αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου. Οι δικαιούχοι είναι 130.000 που κατέστησαν άνεργοι και το κόστος θα είναι 80 εκατ. ευρώ.

8.      Όλες οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα δικαιούνται μείωση ενοικίου 40%. Το ίδιο θα ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων και για την φοιτητική κατοικία. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν τις επιχειρήσεις, το ½ της ζημιάς δεν θα είναι επιστροφή φόρου αλλά άμεση οικονομική ενίσχυση. Κόστος 30 εκατ. ευρώ.

9.      Διευρύνεται η λίστα συμμετοχής στην επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Δεν θα παίζει ρόλο ο τζίρος και κατ’ ελάχιστον θα λάβουν 2000 ευρώ. Ισχύουν όσα έχουν εξαγγελθεί για επιστροφή του 50%. Το κόστος θα είναι ένα δις. ευρώ για την επιστρέπτα 4 και της 5 στα 700 εκατ. ευρώ/.

10.   Ανακοινώνεται νέο σχέδιο για την παράταση πληρωμής των επιταγών.

*Η φωτογραφία είναι αρχείου

Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown: Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ και τι ισχύει για τη μείωση ενοικίου

Τρεις Τούρκοι συνελήφθησαν στο κέντρο της Αθήνας – Είχαν πλαστές ελληνικές ταυτότητες

Εκλογές στις ΗΠΑ: 17 εκλέκτορες χωρίζουν τον Τζο Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο – Η Νεβάδα δείχνει να κρίνει το αποτέλεσμα

Lockdown σε όλη την Ελλάδα: Έτσι θα λειτουργεί το 13033

Προειδοποίηση Αρναούτογλου για καιρό: Έρχεται κρύο – Θα βρέχει για δέκα μέρες

Σύλληψη μαχητή του ISIS στην Ελλάδα: Πατέρας 4 παιδιών, έφτασε το 2017 στη Λέσβο και του χορηγήθηκε άσυλο

Μείωση ενοικίου κατά 40% – Ποιοι τη δικαιούνται

Sex expert έκανε παρθενορραφή για να βγάλει λεφτά: «Η μόνη παρθένα στον κόσμο με εμπειρία»


Πηγή