Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κορυφαίοι επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους για να μελετήσουν τον COVID μακράς διάρκειας

Μια νέα ερευνητική ομάδα που απαρτίζεται από κορυφαίους επιστήμονες φιλοδοξεί να μελετήσει τον COVID μακράς διάρκειας προκειμένου να στραφεί άμεσα σε κλινικές δοκιμές για πιθανές θεραπείες.

Επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δώσουν απαντήσεις αναφορικά με τη βασική αιτία του μακροχρόνιου COVID. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα θα μελετήσει κατά πόσον υπολείμματα του κορονοϊού παραμένουν στους ιστούς των ατόμων που παρουσιάζουν COVID μακράς διάρκειας. Η εν λόγω μελέτη στοχεύει στις άμεσες κλινικές δοκιμές πιθανών θεραπειών.

Η μακροχρόνια COVID μπορεί να διαρκέσει για πολλούς μήνες αφήνοντας πολλούς από τους πάσχοντες ανίκανους ακόμη και να εργαστούν.

Η ερευνητική ομάδα απαρτίζεται από επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Σαν Φρανσίσκο, το Πανεπιστήμιο Γέιλ και το Ινστιτούτο J. Craig Venter.

Τι πρέπει να κατανοήσουμε για τον COVID μακράς διάρκειας;

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε στην περίπτωση αυτή είναι αν οι ασθενείς εξακολουθούν να έχουν μέσα στον οργανισμό τους τον ιό», δήλωσε η Δρ. Amy Proal του μη κερδοσκοπικού ιδρύματος PolyBio Research Foundation. Η Proal εξειδικεύεται στις χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με λοιμώξεις και θα ηγείται της επιστημονικής ομάδας.

Δυστυχώς, επί του παρόντος δεν υπάρχουν θεραπείες για την αντιμετώπιση του COVID μακράς διάρκειας που επηρεάζει περισσότερους από 150 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία που αφορούν στον COVID μακράς διάρκειας εμφανίζουν την παρουσία ιών στους ιστούς. Αυτή η διαπίστωση μπορεί να εξηγήσει τα περίπου 200 συμπτώματα που σχετίζονται με τον COVID-19, συμπεριλαμβανομένων του πόνου, του πυρετού, των πονοκεφάλων, της γνωστικής εξασθένησης, της δύσπνοιας και της εξάντλησης ακόμη και μετά από ελάχιστη δραστηριότητα.

Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν προηγμένες τεχνικές απεικόνισης και γονιδιακής αλληλουχίας αναζητώντας στοιχεία του ιού στους ιστούς αναλύοντας, στη συνέχεια, τις επιπτώσεις του στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν αποδειχθεί ότι η επιμονή του ιού προκαλεί μακρά COVID-19 στον άνθρωπο, η ερευνητική ομάδα στοχεύει στη δοκιμή αντιικών θεραπειών, όπως Paxlovid της Pfizer Inc καθώς και άλλων τύπων φαρμάκων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

paxlovid.jpg

Ο ρόλος των αντιικών φαρμάκων

«Τα αντιικά είναι ο κορυφαίος στόχος των κλινικών δοκιμών μας», είπε η Proal, προσθέτοντας ότι η ομάδα θα ήθελε να μελετήσει το Paxlovid.

Ορισμένες περιπτωσιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το Paxlovid βελτίωσε τα συμπτώματα σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών με μακροχρόνιο COVID. Ωστόσο, απαιτούνται μεγάλες και καλά σχεδιασμένες δοκιμές για να αποδειχθεί ότι οι θεραπείες συμβάλουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πηγή: jpost.com


Πηγή