Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Κορωνοϊός: Υπερβολικοί οι φόβοι για την παραλλαγή «Κράκεν», λένε τώρα οι ειδικοί -Δεν εξαπλώνεται τόσο γρήγορα

Οι φόβοι για την παραλλαγή «Κράκεν» του κορωνοϊού μπορεί να είναι υπερβολικοί, είπαν οι ειδικοί σήμερα, καθώς τα δεδομένα έδειξαν ότι δεν εξαπλώνεται τόσο γρήγορα όσο αρχικά φοβόταν η επιστημονική κοινότητα.

Το XBB.1.5 -μια υποπαραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον- θεωρείται το πιο μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα. Η εμφάνισή του δημιούργησε ανησυχίες ότι μπορεί να διαφεύγει της ανοσίας που έχει οικοδομηθεί από το εμβόλιο, αφού προκάλεσε μεγάλη αύξηση στα κρούσματα στις ΗΠΑ, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η αμερικανική υπηρεσία που είναι αρμόδια για την αντιμετώπιση του ιού, έχουν τώρα υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις τους για το πόσες μολύνσεις προκαλούνται από τη συγκεκριμένη παραλλαγή.

Μειωμένη κατά σχεδόν 23% η εκτίμηση των CDC για την επικράτηση της «Κράκεν» στα κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η παραλλαγή αποτελούσε μόλις το 18,3% των κρουσμάτων που σημειώθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου. Η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για πρόκληση του 41% των λοιμώξεων από την παραλλαγή «Κράκεν».

«Η εκτίμηση του CDC για τον ρυθμό ανάπτυξης του XBB.1.5 φαίνεται πως ήταν πολύ υψηλή. Έχουν υποβαθμίσει την εκτίμησή τους για το ποσοστό επί του συνόλου των μολύνσεων για την εβδομάδα που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου, από 40,5% σε μόλις 18,3% την ίδια εβδομάδα» δήλωσε στην «Daily Mail» ο καθηγητής Πολ Χάντερ, ειδικός στη δημόσια υγεία στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας. Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός εξακολουθεί να αυξάνεται, αλλά επέμεινε ότι η κατάσταση είναι πολύ λιγότερο τρομακτική από ό,τι φαινόταν πριν από λίγες μέρες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά την υπερβολική εκτίμηση, τα τελευταία στοιχεία του CDC δείχνουν ότι οι λοιμώξεις από την XBB.1.5 αποτελούν πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό όλων των κρουσμάτων.

Ενδεικτικό είναι ότι περίπου το 27,6% των κρουσμάτων κορωνοϊού που σημειώθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 7 Ιανουαρίου προκλήθηκαν από αυτή την παραλλαγή. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι παραμένει η μόνη υποπαραλλαγή της οποίας η επικράτηση αυξάνεται στις ΗΠΑ.

Σε δύο εβδομάδες θα φανεί η πραγματική επικράτηση της «Κράκεν» στο σύνολο των κρουσμάτων κορωνοϊού

Όμως, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα δεδομένα αντικατοπτρίζουν μόνο ένα τμήμα των πραγματικών περιπτώσεων που καταγράφονται.

«Σίγουρα η εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη που υποδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα δεν φαίνεται να ισχύει. Σε μεγάλο βαθμό, ο ρυθμός ανάπτυξης των μολύνσεων είναι ένας εύλογος δείκτης του τελικού ύψους της καμπύλης (του μέγιστου αριθμού μολύνσεων). Έτσι, η πολύ γρήγορη ανάπτυξη από νωρίς οδηγεί σε πολλές περισσότερες λοιμώξεις στο αποκορύφωμα» εξηγεί ο καθηγητής Χάντερ, και προσθέτει:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κοιτάζοντας πιο πρόσφατα στοιχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης στις ΗΠΑ φαίνεται να επιβραδύνεται αρκετά. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της αλληλουχίας τις πιο πρόσφατες εβδομάδες είναι αρκετά αβέβαια, καθώς μπορεί να χρειαστούν έως και τρεις εβδομάδες για να προσδιοριστεί η αλληλουχία των θετικών. Επίσης, τα συστήματα επιτήρησης κατά τις περιόδους διακοπών είναι ιδιαίτερα αδύναμα».

Σύμφωνα με τον ειδικό, το στέλεχος XBB.1.5 δεν φαίνεται προς το παρόν ότι θα προκαλέσει το μεγάλο πρόβλημα που πολλοί θεωρούσαν την περασμένη εβδομάδα.

«Δύο εβδομάδες μετά την περίοδο των διακοπών και θα μπορέσουμε να αρχίσουμε να έχουμε ξανά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα δεδομένα παρακολούθησης», τόνισε.


Πηγή