Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Κοτόπουλο: Γιατί δεν πρέπει να το πλένετε προτού το μαγειρέψετε

Οι επαγγελματίες υγείας και ασφάλειας τροφίμων, συμβουλεύουν να αποφεύγετε το πλύσιμο των πουλερικών, καθώς αυτή η πρακτική, είναι πιθανό να αυξήσει την εξάπλωση των βακτηριδίων όπως είναι η σαλμονέλα.

Για να αποφύγετε τροφικές δηλητηριάσεις, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας του κοτόπουλου, καθώς το ωμό κοτόπουλο είναι συχνά γεμάτο με βακτήρια, όπως η σαλμονέλα και το πλύσιμο με νερό δεν συμβάλλει στην καταπολέμησή τους. 

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων η συγκεκριμένη πρακτική επιδεινώνει το πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει διότι κατά τη διάρκεια του πλυσίματος, το νερό εκτοξεύεται στους νεροχύτες, τους πάγκους ή ακόμη και τα ρούχα σας και έτσι μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση των βακτηρίων στον χώρο σας.

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής υποστηρίζει ότι ο μόνος σίγουρος τρόπος για την εξάλειψη των βακτηρίων είναι το κρέας να μαγειρεύεται στην κατάλληλη θερμοκρασία. Αυτό δεν ισχύει μόνο για το κοτόπουλο, αλλά για οποιονδήποτε άλλο τύπο κρέατος ή ψαριού. Η ελάχιστη θερμοκρασία μαγειρέματος για το κοτόπουλο πρέπει να είναι 74 °C. Αντίστοιχα για τα κρέατα όπως το χοιρινό, το μοσχάρι και το αρνί η θερμοκρασία αυτή πρέπει να ανέρχεται στους 71 °C.

Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό θερμόμετρο, για να γνωρίζετε την ακριβή εσωτερική θερμοκρασία του κρέατος, ώστε να αποφύγετε τον κίνδυνο δηλητηριάσεων.

Πηγή: Reader’s Digest

Διαβάστε επίσης:

Σαλμονέλα: Μήπως «κρύβεται» στο ψυγείο σας; (video)

Τροφική δηλητηρίαση από τη γαλοπούλα – Πώς θα προστατευθείτε


Πηγή