Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κουίζ: Πόσα γνωρίζεις για την καθολική υγειονομική κάλυψη;

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Απριλίου, έχει θέμα «Καθολική υγειονομική κάλυψη: Για όλους, παντού» και εστιάζει στην καθολική υγειονομική κάλυψη (UHC).

Τι περιλαμβάνει όμως η έννοια αυτή, πόσοι άνθρωποι στον κόσμο την απολαμβάνουν και ποια βήματα θα επιτρέψουν να επεκταθεί σε περισσότερες γωνιές του πλανήτη;

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας 2018, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιούργησε το παρακάτω σύντομο κουίζ, το οποίο μπορείτε να κάνετε κι εσείς παρακάτω στα ελληνικά.

 

Απαντήσεις

1. Το Καταστατικό του ΠΟΥ τέθηκε σε ισχύ στις 7 Απριλίου του 1948, εδραιώνοντας την ίδρυση του οργανισμού. Το 2018 λοιπόν ο ΠΟΥ γιορτάζει τα 70α του γενέθλια. Η 7η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας ώστε να συμπίπτει με την επέτειο ίδρυσης του ΠΟΥ και αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να προωθηθούν σε παγκόσμια κλίμακα δράσεις σχετικές με το συγκεκριμένο θέμα που επιλέγεται κάθε χρονιά. Για το 2018, το κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι η καθολική υγειονομική κάλυψη.

2. Η καθολική υγειονομική κάλυψη έχει σαν στόχο όλοι οι άνθρωποι και όλοι οι πληθυσμοί στον κόσμο να έχουν πρόσβαση σε όλες τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται χωρίς να οδηγούνται στη φτωχοποίηση. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

3. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΠΟΥ, τουλάχιστον το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού αδυνατεί να εξασφαλίσει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που χρειάζεται.

4. Περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο γίνονται όλο και φτωχότεροι επειδή αναγκάζονται να πληρώνουν με δικά τους χρήματα για τις υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης που χρειάζονται.

5. Όλοι, παντού μπορούν να προωθήσουν την καθολική υγειονομική κάλυψη προς όφελος δικό τους αλλά και των γύρω τους. Το υλικό της καμπάνιας του ΠΟΥ που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας παρέχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι μπορεί να κάνει ο καθένας, ως άτομο, επαγγελματίας υγείας, οργάνωση ή εκπρόσωπος των μέσων μαζικής ενημέρωσης για να ενισχύσει την προσπάθεια αυτή.

#WorldHealthDay #HealthForAll


Πηγή