Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Κουβέρτα Βαρύτητας: Αυτή είναι η φυσική λύση για την αϋπνία και το στρες!

Για τους περισσότερους από εμάς, η ιδέα ενός ύπνου κάτω από μία ζεστή και βαριά κουβέρτα, είναι ο ιδανικός τρόπος χαλάρωσης και ξεκούρασης.

Μάλιστα, πλέον υπάρχουν και επιστημονικοί λόγοι που το υποστηρίζουν, αφού έχει αποδειχθεί πως όταν κοιμόμαστε με επιπλέον βάρος επάνω μας, η ποιότητα του ύπνου μας βελτιώνεται και συγχρόνως προάγεται η ψυχική μας ηρεμία.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το επιστημονικό περιοδικό «Journal of Sleep Medicine Disorders» σε άτομα που παρουσίαζαν χρόνια αϋπνία, οι κουβέρτες βαρύτητας βοήθησαν, όχι μόνο να αποκοιμηθούν πιο γρήγορα οι συμμετέχοντες, αλλά να παραμείνουν κοιμισμένοι καθόλη τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, σε μία δεύτερη έρευνα το 63% των συμμετεχόντων ανέφεραν λιγότερο άγχος έπειτα από τη χρήση της κουβέρτας βαρύτητας, ενώ το 78% προτίμησε την κουβέρτα βαρύτητας για την ανακούφιση του άγχους, ανάμεσα σε από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός πως οι κουβέρτες βαρύτητας είναι τόσο δημοφιλείς στο εξωτερικό, αφού λύνουν με φυσικό τρόπο ένα τόσο γενικευμένο πρόβλημα, όπως αυτό της αϋπνίας.

Τι είναι οι κουβέρτες βαρύτητας;

Οι κουβέρτες βαρύτητας ζυγίζουν από 7 έως 15 κιλά και είναι σχεδιασμένες για να ασκούν μία σταθερή πίεση σε ολόκληρο το σώμα, την οποία οι εργοθεραπευτές ονομάζουν «Βαθειά Απτική Πίεση». Η σταθερή πίεση που ασκείται από την κουβέρτα, βοηθάει το νευρικό σύστημα να περάσει από το συμπαθητικό στο παρασυμπαθητικό του τμήμα. Με άλλα λόγια, αντί να βρίσκεται το σώμα σε κατάσταση «μάχης ή φυγής», όπως όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, μπαίνει σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης. Έπειτα από λίγα λεπτά, οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν, η αναπνοή επιβραδύνεται, το πεπτικό σύστημα μπαίνει ξανά σε λειτουργία και ο εγκέφαλος «ησυχάζει», αφού πλέον αισθάνεται ασφαλής.

Στη χώρα μας, η Prosleep είναι η εταιρία που κατασκεύασε την πρώτη κουβέρτα βαρύτητας, την οποία ονόμασε «Gravity». Για να δώσει βάρος στην κουβέρτα, πρόσθεσε σε ειδικά διαμορφωμένες κυψέλες, γυάλινα υποαλλεργικά σφαιρίδια, τόσο ψιλά όσο είναι οι κόκκοι της άμμου. Η κουβέρτα είναι φτιαγμένη από 100% βαμβακερό ύφασμα ενώ το κάλυμμα της αποτελείται από μαλακές μικροΐνες για να «αναπνέει» το σώμα και να αποτρέπει την έντονη εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου.


Πώς θα επιλέξετε το ιδανικό βάρος κουβέρτας;

Η κουβέρτα βαρύτητας «Gravity» προσφέρεται σε τρεις διαφορετικές επιλογές βάρους, των 7,των 9 και των 11 κιλών. Η επιλογή του ιδανικού βάρους, γίνεται με κριτήριο το 10% του σωματικού βάρους του κάθε ατόμου. Για παράδειγμα, ένα άτομο που ζυγίζει 70 κιλά, θα χρειαστεί μία κουβέρτα των 7 κιλών. Εάν κάποιος ζυγίζει 80 κιλά και αμφιταλαντεύεται για την επιλογή βάρους, τότε η πρόταση των ειδικών της Prosleep, είναι να επιλέξει την αμέσως βαρύτερη, δηλαδή μια κουβέρτα των 9 κιλών.

Γιατί να καταφεύγουμε, λοιπόν, σε φαρμακευτικά σκευάσματα, με σκοπό να βελτιώσουμε την ποιότητα του ύπνου μας; Εφόσον οι κουβέρτες βαρύτητας είναι πλέον διαθέσιμες στην Ελλάδα και βελτιώνουν τον ύπνο μας με το πιο φυσικό τρόπο, μειώνοντας συγχρόνως το στρες, δεν χρειαζόμαστε καμία συνταγή γιατρού και γλιτώνουμε και από τυχόν παρενέργειες.

Για περισσότερες πληροφορίες και για να αποκτήσετε μία κουβέρτα βαρύτητας «Gravity», μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της εταιρίας Prosleep www.prosleep.gr/

 


Πηγή