Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Κρυολόγημα & γρίπη: Για πόσο καιρό είναι μεταδοτικές οι δύο λοιμώξεις

Όταν κάποιος μέσα στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας εκδηλώνει συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης, εύλογα οι γύρω του ανησυχούν μήπως κολλήσουν. Και οι δύο λοιμώξεις είναι άκρως μεταδοτικές, αφού οι ιοί που τις προκαλούν μεταφέρονται με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος και επιβιώνουν επάνω σε επιφάνειες.

Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο παραμένει μεταδοτική κάθε λοίμωξη διαφέρει. Δείτε τι ισχύει για το κρυολόγημα και τι για τη γρίπη.

Κρυολόγημα

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος επιμένουν έως και για δέκα ημέρες. Το κρυολόγημα μεταδίδεται με τα σταγονίδια από τον βήχα και το φτάρνισμα αλλά και με την άμεση επαφή με μια μολυσμένη επιφάνεια. Αυτό συνεπάγεται ότι ένα άτομο που έχει ασθενήσει μεταδίδει με μεγαλύτερη ευκολία τους ιούς του κρυολογήματος (ρινοϊός, κορονοϊός, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός κ.ά.) αφού έχουν εκδηλωθεί τα πρώτα συμπτώματα. Κατά μέσο όρο, τα συμπτώματα διαρκούν 3-10 ημέρες και κατά το διάστημα αυτό ο κίνδυνος μετάδοσης εκτιμάται ότι είναι μεγάλος.

Γρίπη

Ο ιός της γρίπης επηρεάζει διαφορετικά κάθε άνθρωπο και τα συμπτώματα που προκαλεί κυμαίνονται από πολύ ήπια (σε άτομα χωρίς προβλήματα υγείας) έως απειλητικά για τη ζωή (σε ευπαθείς ομάδες όπως οι χρονίως πάσχοντες και τα άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό). Η γρίπη είναι πιο μεταδοτική περίπου δύο με τρεις ημέρες αφού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Εκτιμάται ότι μόλις το 1-8% των περιπτώσεων μετάδοσης συμβαίνουν πριν ο ασθενής εκδηλώσει συμπτώματα.

Πηγή: Medical News Today

Δείτε κι αυτό:

Γρίπη vs. κρυολόγημα: Πίνακας συμπτωμάτων από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Eίστε άρρωστοι; Οι 9 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε ανάλογα με τα συμπτώματα


Πηγή