Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κρυολόγημα: 4 τροφές για να προλάβετε τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος περιλαμβάνουν πονόλαιμο, καταρροή, πυρετό, βήχα, πονοκεφάλους.

Καθώς οι θερμοκρασίες μειώνονται και η παραμονή σε κλειστούς χώρους, όπου η μετάδοση των ιών γίνεται πιο εύκολη, αυξάνεται, είναι χρήσιμο να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό.

Δείτε τις 4 καλύτερες τροφές για να προλάβετε τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος:

Αυγά

Τα αυγά περιέχουν φυλλικό οξύ, μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη του συμπλέγματος Β, καθώς και βιταμίνη Β12, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή ψυχολογία.

Παρέχουν επίσης μια καλή ποσότητα βιταμίνης D, οι ανάγκες για την οποία αυξάνουν το χειμώνα λόγω της απουσίας του ήλιου.

Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε τρυπτοφάνη – ένα αμινοξύ που προκαλεί την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Αυτή η ορμόνη συμβάλλει στη ρύθμιση της διάθεσης, της όρεξης και του ύπνου. Αντίθετα, η απουσία ηλιακού φωτός οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης και συνδέεται με τα συμπτώματα της κατάθλιψης.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Η ενσωμάτωση ανεπεξέργαστων δημητριακών και σπόρων στη διατροφή βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που με τη σειρά του βοηθά στον έλεγχο της όρεξης.

Οι τροφές με άμυλο ενεργοποιούν επίσης την απελευθέρωση της ινσουλίνης, η οποία βοηθά έμμεσα την τρυπτοφάνη να εισέλθει στον εγκέφαλο, όπου στη συνέχεια χρησιμοποιείται για να αυξήσει την παραγωγή σεροτονίνης.

amugdala

Αμύγδαλα

Οι δημοφιλείς ξηροί καρποί αποτελούν ιδανικό σνακ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης, οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού. Περιέχουν επίσης νιασίνη (βιταμίνη Β3), φυλλικό οξύ και σίδηρο και είναι πλούσια σε βιταμίνη Β2 και μαγνήσιο, όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στη μείωση της κούρασης. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αμύγδαλα μπορεί να έχουν θετική επίδραση στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

spinach

Σπανάκι

Το σπανάκι βοηθά στη μεγιστοποίηση του ύπνου και κατά συνέπεια την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Εάν υποφέρετε από χειμερινή μελαγχολία, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε επαρκή ποσότητα σιδήρου, καθώς η έλλειψή του συνδέεται με αίσθημα κόπωσης και εξάντληση, ακόμη και αν κοιμάστε επαρκώς.

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο, αλλά και σε φυλλικό οξύ και βιταμίνη C που βοηθούν στη μείωση της κούρασης.

Μην ξεχνάτε να πίνετε νερό, καθώς η αφυδάτωση επιτείνει την κούραση. Σχετική μελέτη έδειξε ότι ακόμα και η ήπια αφυδάτωση επηρεάζει τη διάθεση και προκαλεί σύγχυση και αδυναμία συγκέντρωσης.

Πηγή: express.co.uk

Διαβάστε επίσης:

Γρίπη: 8 τρόποι τόνωσης του ανοσοποιητικού για να την προλάβετε

Ο χειμώνας πλησιάζει: Οι 3 βιταμίνες που χρειάζεται ο οργανισμός μας


Πηγή