Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Κόκκινο κρέας: Σε ποια ποσότητα αυξάνει τον κίνδυνο αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου

Τα κορεσμένα λιπαρά που περιέχουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται στενά με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Νέα μελέτη ρίχνει φως στο πώς η υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ατόμου να εμφανίσει σοβαρά προβλήματα στην καρδιά και τις αρτηρίες.

Περίπου 7,6 εκατομμύρια Βρετανοί ζουν με καρδιακή ή κυκλοφορική νόσο.

Νέα μελέτη ερευνητών στη Σχολή Επιστημών και Πολιτικής της Διατροφής Friedman στο Πανεπιστήμιο Tufts και της Κλινικής Κλίβελαντ εξέτασε την πιθανή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και της αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου (ASCVD).

Η αθηροσκλήρωση είναι η σκλήρυνση και στένωση των αρτηριών που προκαλείται από πλάκες χοληστερόλης που επικάθονται με την πάροδο των ετών στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών.

Καθώς προκαλεί απόφραξη των αρτηριών, θέτει σε κίνδυνο τη ροή του αίματος. Πρόκειται για πάθηση τόσο της καρδιάς όσο και των αρτηριών.

Η μελέτη, η πρώτη του είδους της, εξέτασε 4.000 Αμερικανούς άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε 1,1 μερίδα κρέατος την ημέρα, ο κίνδυνος ASCVD αυξήθηκε κατά 22%.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι για το 10% αυτού του αυξημένου κινδύνου ευθύνονται τα αυξημένα επίπεδα τριών μεταβολιτών που παράγονται από βακτήρια του εντέρου από θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν σε αφθονία στο κρέας.

Ο κίνδυνος και η σύνδεση της νόσου με βακτηριακούς μεταβολίτες του εντέρου, διαπιστώθηκε ότι αφορούν το κόκκινο κρέας αλλά όχι τα πουλερικά, τα αυγά ή τα ψάρια.

Αυτά τα ευρήματα βοηθούν να απαντηθούν απορίες ετών σχετικά με τους μηχανισμούς που συνδέουν το κρέας με τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων», δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, Meng Wang.

«Οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του κόκκινου κρέατος, του μικροβιώματος του εντέρου και των βιοδραστικών μεταβολιτών που δημιουργούν, φαίνεται να είναι μια σημαντική οδός για τον κίνδυνο, γεγονός που δημιουργεί ένα νέο στόχο για πιθανές παρεμβάσεις για τη μείωση των καρδιακών παθήσεων» αναφέρει.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η υψηλότερη πρόσληψη μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, ολικού κρέατος (μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας συν επεξεργασμένο κρέας) και τροφών ζωικής προέλευσης, συσχετίστηκε μελλοντικά με υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης ASCVD κατά τη διάρκεια μιας μέσης παρακολούθησης 12,5 ετών.

Ο υψηλότερος κίνδυνος αθηροσκληρωτικής καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με την πρόσληψη κρέατος, προκλήθηκε εν μέρει από τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Σε ότι αφορά τα επεξεργασμένα κρέατα, ο κίνδυνος συνδέθηκε με τη συστηματική φλεγμονή και όχι με την αρτηριακή πίεση ή τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η κατανάλωση ψαριών, πουλερικών και αυγών δεν συσχετίστηκε σημαντικά με αθηροσκληρωτική καρδιαγγειακή νόσο.

Το κόκκινο κρέας περιλαμβάνει το βοδινό, το αρνί, το χοιρινό, το μοσχάρι και το ελάφι. Επεξεργασμένο κρέας θεωρείται οτιδήποτε έχει τροποποιηθεί με το κάπνισμα, τη σκλήρυνση ή την προσθήκη αλατιού και συντηρητικών, όπως το μπέικον, το ζαμπόν, τα λουκάνικα και τα σαλάμια.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα τα άτομα που τρώνε 90 γραμμάρια ή παραπάνω κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας την ημέρα, θα πρέπει να το μειώσουν στα 70 γραμμάρια την ημέρα.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology.


Πηγή