Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

Κύστη Κόκκυγος: Οριστική, ανώδυνη θεραπεία με Laser

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία από τις συχνότερες φλεγμονές στην περιοχή του κόκκυγος, του τελευταίου δηλαδή τμήματος της σπονδυλικής στήλης. 

Το ακριβές σημείο της φλεγμονής είναι η μεσογλουτιαία πτυχή, που κοινώς αναφέρεται ως «ουρά».

Τι την προκαλεί;

Η κύστη κόκκυγος είναι μία φλεγμονή που δημιουργείται από τη ειστροφή τριχών στο δέρμα. Η τριβή στην περιοχή, η παχυσαρκία, ο τύπος του δέρματος, η παρατεταμένη καθιστική δραστηριότητα και ορισμένοι ορμονικοί παράγοντες θεωρούνται επιβαρυντικοί.

Σε ποιους ανθρώπους είναι πιθανότερο να αναπτυχθεί η κύστη κόκκυγος;

Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει πως η κύστη κόκκυγος έχει τριπλάσια πιθανότητα να αναπτυχθεί στους άνδρες απ’ ότι στις γυναίκες. Συχνότερα εμφανίζεται στην ηλικιακή ομάδα από 15 έως 40 ετών, σε ανθρώπους με έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η συμπτωματολογία της κύστης κόκκυγα καθορίζεται από τη φάση στην οποία βρίσκεται και από τον αριθμό των επεισοδίων (των φλεγμονών). Σε ορισμένους ασθενείς μπορεί να εμφανίζεται με τη μορφή μικρής διόγκωσης στην περιοχή του κόκκυγα, ενώ σε προχωρημένη κατάσταση έχει τη μορφή αποστήματος (επώδυνης φλεγμονώδους μάζας). Συχνά παρατηρείται εκροή υγρού από την περιοχή, το οποίο μπορεί να είναι θολό (πυώδες), διαυγές ή αιματηρό.

Κατά την οξεία φάση η περιοχή διογκώνεται περισσότερο και παρουσιάζει ερυθρότητα και εκροή πυώδους υγρού με χαρακτηριστική δυσάρεστη οσμή. Στη φάση αυτή μπορεί ο ασθενής να παρουσιάσει ακόμη και πυρετό και νιώθει έντονο πόνο που τον εμποδίζει να καθίσει. Το απόστημα κάποια στιγμή λύεται («σπάει) είτε με ιατρική παρέμβαση, είτε από μόνο του. 

Κατά τη χρόνια φάση της πάθησης δημιουργείται ένα συρίγγιο, το οποίο λειτουργεί ως δίαυλος επικοινωνίας της κύστης (της φλεγμονώδους κοιλότητας) με το δέρμα κοντά στην κύστη, με την χαρακτηριστική εκροή ορώδους υγρού σε περιοδικά χρονικά διαστήματα.

Συνοψίζοντας, τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της κύστης κόκκυγα είναι:

  • Εμφάνιση διόγκωσης στην περιοχή του κόκκυγα
  • Επιμόλυνση της κύστης με την εμφάνιση φλεγμονώδους μάζας, που περιέχει οροπυώδες υγρό
  • Εκροή υγρού ή πύου από την επιμολυσμένη κύστη
  • Ερυθρότητα και πόνος στην περιοχή με ταυτόχρονη εκροή δύσοσμου υγρού
  • Οξύς πόνος στην περιοχή
  • Πυρετός

Θεραπεία Κύστης Κόκκυγος με Ενδοσκόπηση και Θεραπευτικό Laser

H σύγχρονη θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι ελάχιστα επεμβατική και αποφεύγει τις επώδυνες χειρουργικές τομές με νυστέρι, αλλά και τις καθημερινές αλλαγές του τραύματος μετά την επέμβαση.

Η θεραπεία της κύστης γίνεται ενδοσκοπικά (EPSiT – Endoscopic Pilonidal Sinus Treatment), με ακόλουθη σύγκλειση της κοιλότητας με θεραπευτικό laser (FILaC – Fistula Laser Closure). Το Laser που χρησιμοποιείται είναι εξειδικευμένο laser ενδοσκοπικής χειρουργικής και δεν θα πρέπει να συγχέεται ούτε με τα lasers που χρησιμοποιούνται στην αισθητική ιατρική, αλλά ούτε με εκείνα που χρησιμοποιούνται στη χειρουργική για τις τομές (κοπτικά lasers).

kisti3

  • Στο πρώτο στάδιο γίνεται μία λεπτομερής χαρτογράφηση της πάσχουσας περιοχής. Εάν η βλάβη είναι εκτεταμένη εισάγεται με ενδοσκόπιο διαμέτρου 3-5 χιλιοστών μία μικροκάμερα, ώστε να ελεγχθεί εκτενώς η περιοχή.
  • Ταυτοχρόνως πραγματοποιείται συνεχής πλύση με ειδικό διάλυμα για καθαρισμό και αφαίρεση των τριχών και των φλεγμονωδών ιστών που δημιουργούν το πρόβλημα.
  • Από τις ίδιες οπές εισάγεται μια οπτική ίνα laser, η οποία ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περίπτωσης εκπέμπει ακτίνα συγκεκριμένου μήκους κύματος. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται προστασία των γύρω ιστών από τραυματισμούς, ενώ ταυτοχρόνως καταστρέφει, με μία φωτοθερμική διαδικασία, τα τοιχώματα των κοιλοτήτων της κύστης και προκαλεί σύμπτωση των τοιχωμάτων της και σύγκλεισή της.

Πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής θεραπείας με Laser (EPSIT-FILaC)

  • Σύντομη διαδικασία με διάρκεια εφαρμογής γύρω στα 15 – 20 λεπτά, χωρίς να χρειάζεται νοσηλεία.
  • Άμεση επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας μέρα
  • Ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική
  • Οριστική θεραπεία χωρίς μετεγχειρητικό πόνο και ταλαιπωρία
  • Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα χωρίς ουλές και σημάδια

Η εφαρμογή της ενδοσκοπικής θεραπείας με laser πραγματοποιείται από εξειδικευμένο χειρουργό, με γνώση και εμπειρία στην αντιμετώπιση της πάθησης. Επισκεφθείτε τον Δρ. Χαράλαμπο Σπυρόπουλο και απαλλαγείτε από την καθημερινή ταλαιπωρία, τον πόνο και τα υπόλοιπα ενοχλητικά συμπτώματα που προκαλεί η κύστη κόκκυγος.


Πηγή