Πέμπτη , 25 Απρίλιος 2024

Λιγούρα για γλυκό: Πού οφείλεται & και πώς θα την ξεπεράσετε

Αν δυσκολεύστε να αντισταθείτε σε κάθε γλυκό πειρασμό που βρίσκεται στο οπτικό σας πεδίο, δεν είστε μόνες.

 

Παρά τις οδηγίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, σύμφωνα με τις οποίες οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη την ημέρα (100 θερμίδες), η μέση γυναίκα παίρνει περίπου 240 θερμίδες την ημέρα επιπλέον ζάχαρη.
Εκτός από το γεγονός ότι τα γλυκά είναι πράγματι απολαυστικά, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους αποζητάμε τη ζάχαρη:

Οι ορμόνες αγαπούν τη ζάχαρη

Όταν πεινάτε οι ορμόνες του εντέρου όπως η ινσουλίνη, η γλυκαγόνη και η γκρελίνη, ζητούν ενέργεια μέσω των τροφών. Αυτές οι ορμόνες που εκκρίνονται από το στομάχι και το έντερο και ελέγχουν την πείνα σας, στέλνουν σήματα στον εγκέφαλό σας ότι πεινάτε ή ότι είστε χορτάτοι μετά από ένα γεύμα.

Τα σάκχαρα, όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη, αποτελούν καύσιμα για τον οργανισμό που «καίγονται» γρήγορα προσφέροντας μια έκρηξη ενέργειας. Εάν τρώτε πολλή ζάχαρη, ο οργανισμός συνηθίζει και ζητάει διαρκώς περισσότερη.
Προσπαθήστε τα γεύματα και τα σνακ σας να έχουν περισσότερη πρωτεΐνη, ώστε να γίνεται πιο αργά η πέψη. Έτσι οι ορμόνες σας θα στείλουν σήμα στον εγκέφαλο ότι είστε χορτάτοι και δεν θα έχετε επιθυμία για γλυκά.
Ο εγκέφαλος είναι προγραμματισμένος να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως καύσιμο

Ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τη γλυκόζη ως καύσιμο στο 95% του χρόνου. Μπορεί λοιπόν να νιώθετε την επιθυμία για ζάχαρη, επειδή ο εγκέφαλος δεν έχει γλυκόζη.

Μπορείτε να «ξεγελάσετε» τον οργανισμό σας καταναλώνοντας γλουταμίνη αντί να φάτε κάτι γλυκό. Η γλουταμίνη διατίθεται σε κάψουλες. Όταν νιώθετε λιγούρα, σπάτε την κάψουλα και αδειάζετε το περιεχόμενο κάτω από τη γλώσσα, ώστα να εισέλθει πιο άμεσα στην κυκλοφορία του αίματος. Όπως συμβαίνει με όλα τα συμπληρώματα, πρέπει προηγουμένως να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
Χρησιμοποιείτε τη ζάχαρη ως ψυχολογικό «δεκανίκι»
Δεν είναι εικασία ότι η σοκολάτα μπορεί να σας κάνει να ξεχάσετε τα προβλήματά σας. Τα γλυκά αποτελούν την ηδονική ανταπόκριση στον υποθάλαμο που ενεργοποιεί το ανταποδοτικό σύστημα της ντοπαμίνης. Η αύξηση της ντοπαμίνης μπορεί να αντιμετωπίσει τον συναισθηματικό πόνο, λένε οι ειδικοί.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι άνθρωποι που βίωσαν μια οδυνηρή εμπειρία και κλήθηκαν να διαλέξουν ανάμεσα σε ένα γλυκό και ένα γεύμα χωρίς ζάχαρη, προτίμησαν το γλυκό.

Για να αποφύγετε τα ξεσπάσματα στα γλυκά, είναι σκόπιμο να λειτουργείτε προληπτικά και όχι αντιδραστικά. Οργανώστε το διατροφικό πρόγραμμα της επόμενης μέρας ή και της εβδομάδας, κάτι που θα μειώσει τις πιθανότητες να υποκύψετε σε πρόχειρα σνακ και γλυκούς πειρασμούς.

Οι παιδικές συνήθειες δύσκολα κόβονται
Όταν ένα παιδί μεγαλώνει με την πεποίθηση ότι τα γλυκά αποτελούν ανταμοιβή και η στέρησή τους τιμωρία, συνδυάζουν τα «απαγορευμένα γλυκά» με την ευχαρίστηση.
Ο εγκέφαλος εκπαιδεύεται στη σύνδεση της ζάχαρης με τη θαλπωρή, τη φροντίδα και την αγάπη.
Σε νευροβιολογικό επίπεδο, όταν τρώτε γλυκά, απελευθερώνονται ουσίες που ενισχύουν τον κύκλο «λιγούρα, φαγητό, ανταμοιβή».
Αρχίστε να αντικαθιστάτε την ανταμοιβή μέσω της τροφής με άλλες απολαύσεις, όπως ένα χαλαρωτικό μασάζ. Εντοπίστε πότε σας πιάνουν οι λιγούρες και προσπαθήστε να αποσπάσετε την προσοχή από τα γλυκά κάνοντας κάτι άλλο. Μελέτη του Bowling Green State University, έδειξε ότι οι άνθρωποι οι άνθρωποι που έκαναν τζόκινγκ για 15 λεπτά ανεξαρτήτως έντασης, ήταν πιο χαρούμενοι και σταδιακά προπονούνταν πιο σκληρά απ’ ότι νόμιζαν.


Πηγή