Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Λοίμωξη Covid-19: Ποια παιδιά κινδυνεύουν να διακομιστούν στο νοσοκομείο

Καθώς διανύουμε περίοδο έξαρσης των κρυολογημάτων, της γρίπης και του Covid-19, νέα αμερικανική μελέτη διαπιστώνει ότι τα μικρά παιδιά που έχουν μολυνθεί από τον  Covid και έναν ακόμη ιό τείνουν να εκδηλώνουν πιο βαριά συμπτώματα.

Παρότι η βαριά Covid-19 είναι σπάνια στα παιδιά, κάποια από αυτά μπορεί να αρρωστήσουν βαριά και να καταλήξουν στο νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ετών της πανδημίας, τα μικρά παιδιά που νοσηλεύτηκαν στις ΗΠΑ με Covid ήταν πιο σοβαρά άρρωστα όταν βρίσκονταν θετικά και σε δεύτερο αναπνευστικό ιό, σύμφωνα με νέα μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Οι συλλοιμώξεις αυτές αφορούσαν συνήθως έναν από τους πολλούς ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα – συμπεριλαμβανομένων των ρινοϊών, των εντεροϊών και του αναπνευστικού συγκυκτικού ιού (RSV).

Ο RSV, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων στα μωρά, εξαφανίστηκε στις αρχές της πανδημίας λόγω της κοινωνικής απομάκρυνσης, της χρήσης μάσκας και άλλων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊόύ.

Ο ιός επέστρεψε την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2021, καθώς άρχισαν να χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τον Covid.

Η μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσε ότι όταν τα παιδιά κάτω των 5 ετών νοσηλεύονταν με Covid, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν βαριά εάν βρίσκονταν θετικά και σε κάποιον άλλο ιό που προσβάλλει το αναπνευστικό.

«Βαριά» σημαίνει ότι χρειάζονταν εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή μηχανική υποστήριξη για να μπορούν να αναπνέουν.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους ευθυγραμμίζονται με την εμπειρία τους κατά τα πρώτα δύο χρόνια της πανδημίας.

Τα πράγματα όμως τώρα είναι διαφορετικά. Από τη μία έχει επιστρέψει η γρίπη.

Ενώ λοιπόν η συνδυασμός Covid/γρίπης ήταν σπάνιος κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης, αυτό δεν ισχύει πλέον.

«Πρόκειται για μία μεταβαλλόμενη κατάσταση», δήλωσε η Δρ. Vandana Madhavan, κλινική διευθύντρια του τμήματος παιδιατρικών μολυσματικών ασθενειών στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστώνη.

Στο νοσοκομείο εξακολουθούν να πηγαίνουν παιδιά με RSV, μερικές φορές σε συνδυασμό με Covid, ενώ βρίσκονται σε έξαρση η γρίπη και άλλοι ιοί, καθώς και βακτηριακές λοιμώξεις.

Τα αναπνευστικά προβλήματα είναι αυτά που σε γενικές γραμμές αναγκάζουν τους γονείς να μεταφέρουν το παιδί τους στα επείγοντα.

Η μελέτη των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων βασίζεται σε δεδομένα από νοσοκομεία σε 14 Πολιτείες των ΗΠΑ. Από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2022, 4.372 παιδιά νοσηλεύτηκαν με Covid. Πάνω από το 60% εξετάστηκαν και για άλλους ιούς του αναπνευστικού, με το 21% από αυτά να είναι θετικά.

Τα παιδιά με συλλοιμώξεις ήταν πιο πιθανό να χρειαστούν μηχάνημα θετικής πίεσης για να τα βοηθήσουν να αναπνεύουν (10%, έναντι 6% των άλλων παιδιών), ενώ εισάγονταν συχνότερα σε μονάδα εντατικής θεραπείας (38%, έναντι 27%).

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα ανά ηλικία, διαπίστωσαν ότι οι συλλοιμώξεις αύξησαν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας μόνο στα παιδιά κάτω των 5 ετών.

Όταν τα παιδιά έχουν μολυνθεί από περισσότερους από έναν ιούς, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ποιος προκαλεί τα συμπτώματα, δήλωσε ο Δρ. William Muller, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες στο Νοσοκομείο Παιδιών Lurie, στο Σικάγο.

Σύμφωνα με τον Muller, το συμπέρασμα είναι απλό: «Πρέπει να εμβολιαζόμαστε περισσότερο».

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εμβολιαζόμαστε τόσο έναντι του Covid όσο και έναντι του ιού της γρίπης. Και τα δύο εμβόλια μπορούν να γίνουν σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών και άνω και μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Πηγή: healthday.com


Πηγή