Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Λουκίδης: Θα ξαναθυμηθούμε το 2017-2018 όσον αφορά τις ιώσεις, πόσο θα κρατήσει η έξαρση

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε μια σταθερή παρουσία περίπου 7.000 με 8.000 περιστατικών κορωνοϊού την ημέρα», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης.

«Τα κρούσματα αυτά σίγουρα είναι κοντά στα 15.000-16.000 ανεπίσημα, διότι υπάρχουν πάρα πολλοί που κάνουν τα τεστ και δεν τα δηλώνουν, οπότε είναι ένας αριθμός που μάλλον είναι αναμενόμενος για την εποχή. Αυτό δεν φαίνεται να έχει πολύ μεγάλη επίπτωση στους λεγόμενους σκληρούς δείκτες, δηλαδή στις εισαγωγές που φαίνεται να είναι σταθερές, κυρίως κοντά στις 190-200 με την ημέρα. Αυτό δεν φτάνει με τίποτα το ποσοστό που είχαμε αντίστοιχα στην περσινή εποχή που ήταν κοντά στις 500 την ημέρα», είπε ο κ. Λουκίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έξαρση των ιογενών λοιμώξεων

Ερωτηθείς
για τις υπόλοιπες ιογενείς λοιμώξεις,
ο καθηγητής Πνευμονολογίας εκτίμησε
ότι φέτος θα υπάρξει έξαρση. «Νομίζω
ότι και για το επόμενο χρονικό διάστημα
θα ξαναθυμηθούμε τις εποχές του 2017-2018
που πάντα εκεί, μεταξύ 20 Δεκεμβρίου και
τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου,
είχαμε μία αυξημένη παρουσία λοιμώξεων
και αυξημένη παρουσία νοσηλειών λόγω
λοιμώξεων. Το βλέπω να συμβαίνει και να
το έχουμε ξανά μπροστά μας και φέτος»,
εξήγησε.

Οι πρώτες «ελεύθερες» γιορτές

Ο κ. Λουκίδης είπε ότι αυτή η αύξηση των λοιμώξεων θα έχει άμεση σχέση με τις γιορτές, γιατί είναι οι πρώτες ελεύθερες γιορτές, οπότε θα υπάρχει μια δυναμικότητα της κοινωνίας στη διασκέδαση, στο ταξίδι και σε πράγματα που τους έχουν λείψει. Από την άλλη επισήμανε ότι όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να προστατεύσουμε τους μεγάλους ανθρώπους και τους ευάλωτους, γιατί απ’ ό,τι φαίνεται αυτοί είναι ο στόχος.

Τέλος, αναφερόμενος στο πρόβλημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων ο κ. Λουκίδης είπε ότι βασικές αιτίες του φαινομένου είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών και οι δύσκολες συνθήκες νοσηλείας. «Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο να μην αχρηστεύονται αντιβιοτικά και κυρίως πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι αν έχεις μια ίωση δεν παίρνεις αντιβιοτικά», είπε χαρακτηριστικά για τη χρήση των αντιβιοτικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή