Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Λύκος: Τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή (εικόνες)

Ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος απαιτεί ορισμένες τροποποιήσεις στη διατροφή, οι οποίες σχετίζονται με τη συννοσηρότητα και τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Δεν υπάρχουν γενικές διαιτητικές οδηγίες και η διατροφή που ακολουθεί ο κάθε ασθενής πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις της ασθένειας και της φαρμακευτικής αγωγής στη λειτουργία των οργάνων και τον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών.

Συγκεκριμένα, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

– Η χρήση κορτιζόνης που στον συστηματικό ερυθηματώδη λύκο είναι μακροχρόνια και πολλές φορές σε μεγάλες δόσεις.

– Η δυσλιπιδαιμία, η οποία συνήθως εκδηλώνεται με αυξημένες συγκεντρώσεις τριγλυκεριδίων και χαμηλές συγκεντρώσεις HDL (καλής) χοληστερόλης.

– Η πιθανή προσβολή των νεφρών, η οποία εκδηλώνεται με μείωση της νεφρικής λειτουργίας, υπέρταση και απώλεια πρωτεΐνης στα ούρα.

Εάν διαταραχτεί το λιπιδαιμικό προφίλ και αυξηθούν τα τριγλυκερίδια, ο ασθενής πρέπει να έχει υπόψη τους παράγοντες που επιδεινώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων.

Στην περίπτωση που ο λύκος προσβάλλει τα νεφρά, η διατροφή πρέπει να προσαρμοστεί κατάλληλα κυρίως μέσω μείωσης του άλατος και της πρωτεΐνης της δίαιτας.

Δείτε τις τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αλλά και ποιες να προτιμάτε:


Πηγή