Πέμπτη , 18 Απρίλιος 2024

Μαγιορκίνης: «Κάπως υπερβολικά» τα μέτρα για την Κίνα, κυρίως για ψυχολογικούς λόγους

«Κάπως υπερβολικά», χαρακτήρισε τα μέτρα για όσους καταφθάνουν από την Κίνα, ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Τα μέτρα που λαμβάνονται για τους ταξιδιώτες από την Κίνα, είναι περισσότερο για ψυχολογικούς – πολιτικούς λόγους, παρά για αντικειμενικούς- επιστημονικούς» τόνισε ο καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Πρόκειται για μέτρα κάπως υπερβολικά»

«Πρόκειται για μέτρα κάπως υπερβολικά», επισήμανε, «με απώτερο σκοπό να διαλευκανθεί η κατάσταση στην Κίνα, δεδομένου ότι τα στοιχεία εκεί δεν είναι τόσο διαφανή όσο θα θέλαμε», αναφερόμενος στην απουσία διαφάνειας των επιδημιολογικών δεδομένων στην Κίνα, όπως έχει σημειώσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής, τα στελέχη που υπάρχουν στην Κίνα δεν είναι στελέχη που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην Ευρώπη και η κινητοποίηση των ταξιδιωτών, δεν μπορεί να επηρεάσει την κατάσταση», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Πιο επικίνδυνη η νέα μετάλλαξη στις ΗΠΑ

Μάλιστα προειδοποίησε ότι πιο πιθανός αλλά όχι σημαντικός κίνδυνος είναι η νέα μετάλλαξη που έκανε την εμφάνισή της στις ΗΠΑ. Και στήριξε την εκτίμησή του στο γεγονός ότι παρουσιάζει πλεονέκτημα 20% σε σύγκριση με τα στελέχη που επικρατούν σε αυτήν τη φάση.

Σχετικά με τη γρίπη, ο κ. Μαγιορκίνης χαρακτήρισε την περίοδο ως μια από τις πιο έντονες περιόδους γρίπης εδώ και χρόνια. Μίλησε ωστόσο για μία διαχειρίσιμη κατάσταση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης μέτρων ο καθηγητής επιδημιολογίας υπογράμμισε ότι δεν τίθεται για την ώρα τέτοιο θέμα εφόσον δεν υφίσταται πίεση το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σημαντικό «εργαλείο» τα εμβόλια

Τέλος, ξεχώρισε τη σημασία του εμβολιασμού και αναφέρθηκε ειδικά στο εμβόλιο της γρίπης τονίζοντας την ανάγκη να το κάνουν οι πιο ευάλωτοι και οι επαγγελματίες υγείας.

Ο Μαγιορκίνης χαρακτήρισε τα εμβόλια ώς ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο», ενώ αναφερόμενος ειδικά στο εμβόλιο της γρίπης ανέφερε πως προέχει να το κάνουν οι ευάλωτοι και οι επαγγελματίες υγείας.

«Με το που έχει κάποιος συμπτώματα, είτε πρόκειται για γρίπη, είτε για κορωνοϊό, θα πρέπει  να κάνει τεστ και να αναζητά θεραπεία νωρίς, να μην περιμένει», συμπλήρωσε.


Πηγή