Τρίτη , 23 Απρίλιος 2024

Μαγνήσιο: Η συμβολή του στην πρόληψη της άνοιας

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό, με πολλαπλά οφέλη για τη συνολική φυσιολογική λειτουργία του.

Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό, με πολλαπλά οφέλη για τη συνολική φυσιολογική λειτουργία του.Περιέχεται σχεδόν σε όλες τις τροφές, καθώς είναι ένα διαδεδομένο μέταλλο στη φύση.

Το μαγείρεμα, ειδικά το βράσιμο των τροφών, μειώνει αισθητά την περιεκτικότητα του μαγνησίου στο φαγητό.

Το μαγνήσιο είναι άκρως απαραίτητο για την υγεία και έχει συνδεθεί με την πρόληψη και την προστασία από ασθένειες όπως είναι η αρθρίτιδα, η υπέρταση, ο διαβήτης κ.α.

Σύμφωνα με νέα μελέτη του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου στην καθημερινή διατροφή οδηγεί σε καλύτερη υγεία του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο, όπως είναι το σπανάκι και οι ξηροί καρποί, θα μπορούσε επίσης να μειώνει τον κίνδυνο άνοιας.

Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 6.000 νοητικά υγιείς ενήλικες, ηλικίας 40 έως 73 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι καταναλώνουν περισσότερα από 550 mg μαγνησίου καθημερινά, έχουν ηλικία εγκεφάλου κατά ένα χρόνο μικρότερη όταν φτάνουν στα 55, σε σύγκριση με κάποιον που προσλαμβάνει 350 mg μαγνησίου την ημέρα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι η αύξηση κατά 41% της πρόσληψης μαγνησίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου και συνδέεται με καλύτερη νοητική λειτουργία και χαμηλότερο κίνδυνο ή καθυστέρηση της έναρξης άνοιας.

Η υψηλότερη πρόσληψη μαγνησίου από μικρότερη ηλικία μπορεί ενδεχομένως να προστατεύσει από νευροεκφυλιστικές νόσους και νοητική εξασθένηση, καθώς συμβάλλει στη νευροπροστασία και την επιβράδυνση της γήρανσης.

Οι γυναίκες φάνηκε να ωφελούνται περισσότερο, ειδικά μετά την εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές εστίασαν σε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο, όπως είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα δημητριακά ολικής άλεσης.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Nutrition.


Πηγή