Τρίτη , 19 Μάρτιος 2024
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος κατάγματος για όσους έχουν έκζεμα

Μεγαλύτερος ο κίνδυνος κατάγματος για όσους έχουν έκζεμα

Ο κίνδυνος οποιουδήποτε κατάγματος είναι μεγαλύτερος κατά 13% στους ανθρώπους με ατοπικό έκζεμα, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, την μεγαλύτερη και πιο ολοκληρωμένη του είδους της μέχρι σήμερα, που κάνει αυτή τη συσχέτιση. Έως τώρα το ατοπικό έκζεμα δεν θεωρείτο παράγων κινδύνου για κατάγματα, όμως η νέα μελέτη ίσως οδηγήσει σε νέες ιατρικές συστάσεις.

Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής την καθηγήτρια κλινικής επιδημιολογίας Σίνεαντ Λάγκαν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Allergy and Clinical Immunology», βρήκαν ότι για τους ενήλικες με σοβαρό έκζεμα ο κίνδυνος κατάγματος του ισχίου είναι κατά 50% μεγαλύτερος, της λεκάνης κατά 66% και της σπονδυλικής στήλης κατά 100%, σε σχέση με όσους δεν έχουν έκζεμα. Πάντως ο απόλυτος κίνδυνος κατάγματος παραμένει χαμηλός.

Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει σχέση ανάμεσα στο ατοπικό έκζεμα και στην οστεοπόρωση, μια πάθηση που εξασθενεί τα οστά. Η νέα μελέτη δείχνει ότι το έκζεμα προηγείται των καταγμάτων (άρα μπορεί να είναι η αιτία), καθώς επίσης ότι ο κίνδυνος κατάγματος μεγαλώνει όσο πιο σοβαρό είναι το έκζεμα.

Το ατοπικό έκζεμα είναι συνήθης δερματική πάθηση, που εμφανίζεται περίπου στο ένα πέμπτο των παιδιών και στο ένα δέκατο των ενηλίκων και η οποία γίνεται ολοένα πιο συχνή διεθνώς. Από όσους έχουν έκζεμα, το 30% έχουν μέτρια έως σοβαρή κατάσταση, ενώ το 5% αρκετά σοβαρή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη φαγούρα, πόνο, αϋπνία, χαμηλή αυτοεκτίμηση κ.α.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πηγή