Τετάρτη , 24 Απρίλιος 2024

Μελάνωμα: Συνδυαστική θεραπεία κρατά σε ύφεση τον καρκίνο του δέρματος, υποστηρίζει νέα μελέτη

Η προσθήκη ενός εξατομικευμένου εμβολίου κατά του καρκίνου στη θεραπεία με το φάρμακο Keytruda κράτησε σε ύφεση το μελάνωμα σε περισσότερους ασθενείς από ό,τι μόνο η ανοσοθεραπεία, ανέφεραν οι εταιρείες Moderna και Merck στην πρώτη λεπτομερή παρουσίαση μιας σημαντικής μελέτης.

Περίπου το 79% των ατόμων που έλαβαν και τις δύο θεραπείες παρέμειναν απρόσβλητοι από τον καρκίνο 18 μήνες αργότερα σε μια δοκιμή μεσαίου σταδίου, σε σύγκριση με το 62% των ατόμων που έλαβαν μόνο το φάρμακο Keytruda της Merck, δήλωσαν οι εταιρείες την Κυριακή στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης για την Αντικαρκινική Έρευνα στο Ορλάντο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τόνισαν, επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, πως οι παρενέργειες από τη θεραπεία με το εμβόλιο ήταν γενικά ήπιες, όπως κόπωση.

Μετά την τελική δοκιμή της συνδυαστικής θεραπείας η έγκριση από τις ΗΠΑ

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου αποτελεί σημαντικό μέρος της στρατηγικής της Moderna μετά την πανδημία, καθώς η ανάγκη για εμβόλια κατά της Covid-19 μειώνεται. Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ο συνδυασμός εμβολίου και φαρμάκου λειτουργεί, αλλά οι εταιρείες πιθανότατα θα χρειαστεί να αποδείξουν το αποτέλεσμα σε μια πολύ μεγαλύτερη δοκιμή τελικού σταδίου προτού ζητήσουν έγκριση από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Merck, Eliav Barr, σε συνέντευξή του.

Ενώ τα στελέχη της Moderna είχαν υποστηρίξει προηγουμένως οι εταιρείες θα επιδιώξουν ταχεία έγκριση με βάση τα αποτελέσματα του μεσαίου σταδίου, ο Barr δήλωσε σήμερα ότι ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν πρώτα τη μελέτη φάσης 3 που θα ξεκινήσει αργότερα φέτος.

Με νέες θεραπείες όπως αυτή, οι ασθενείς, οι γιατροί, οι συγγραφείς κατευθυντήριων γραμμών και οι ρυθμιστικές αρχές θα θέλουν να δουν ένα μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων ώστε να κατανοήσουν το νέο φάρμακο και τον πιθανό ρόλο του στην πράξη, είπε ο Barr.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο αποτελεσματική από το υπάρχον πρότυπο περίθαλψης του μελανώματος η συνδυαστική θεραπεία, λένε οι επιστήμονες

Από τη στιγμή που οι εταιρείες δημοσίευσαν τα αρχικά αποτελέσματα από τη συνδυαστική θεραπεία με το αντικαρκινικό εμβόλιο τον Δεκέμβριο, αναλυτές και γιατροί έχουν συζητήσει το μέγεθος της επίδρασης και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την ποσοτικοποίησή της.

Τα λεπτομερή δεδομένα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο δείχνουν ότι η θεραπεία θα πρέπει να μελετηθεί σε περισσότερους ασθενείς, δήλωσε η Sapna Patel, ογκολόγος εξειδικευμένη στο μελάνωμα από το MD Anderson Cancer Center του Χιούστον. «Φαίνεται πιο αποτελεσματικό από το υπάρχον πρότυπο περίθαλψης και θα χρειαστεί μια μελέτη φάσης 3 για να δείξει ότι είναι πραγματικά αποτελεσματικό», είπε η Patel.

Στη δοκιμή, οι ασθενείς έλαβαν τα δύο φάρμακα αφού αφαιρέθηκε χειρουργικά το μελάνωμα. Η Moderna ανέλυσε τη γενετική αλληλουχία του όγκου κάθε ασθενούς για να δημιουργήσει ένα εμβόλιο που μαθαίνει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει τους δείκτες της μη φυσιολογικής ανάπτυξης. Οι άνθρωποι λάμβαναν το εμβόλιο κάθε τρεις εβδομάδες για συνολικά εννέα δόσεις και το φάρμακο Keytruda επίσης κάθε τρεις εβδομάδες για έως και 18 θεραπείες.

Η Merck και η Moderna σχεδιάζουν να δοκιμάσουν τον θεραπευτικό συνδυασμό σε άλλους καρκίνους όπου το Keytruda χρησιμοποιείται ήδη. Σκοπεύουν, μάλιστα, να ξεκινήσουν μια μελέτη για τον καρκίνο του πνεύμονα λίγο μετά την έναρξη της επόμενης δοκιμής στο μελάνωμα, σημείωσε, τέλος, ο Barr.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Πηγή