Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μεταβολικό σύνδρομο: Ποια προβλήματα δημιουργεί εκτός από καρδιαγγειακές επιπλοκές (εικόνες)

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύνολο διαταραχών, στις οποίες περιλαμβάνονται τα αυξημένα τριγλυκερίδια, η υπέρταση και η παχυσαρκία, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων (στεφανιαία νόσος, εγκεφαλικά κλπ.).

Στις βασικές αιτίες πρόκλησης του μεταβολικού συνδρόμου περιλαμβάνονται:

– H παχυσαρκία, που πλέον λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας και συνδυάζεται με κακής ποιότητας διατροφή (πλούσια σε λιπαρά), αλλά και με την έλλειψη σωματικής άσκησης.

– H αντίσταση στην ινσουλίνη (γι’ αυτό αρχικά το σύνδρομο ονομάστηκε «σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη»).

– Παράγοντες όπως η υπέρταση και η διαταραχή των λιπιδίων (υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL), που καθορίζονται τόσο γενετικά (κληρονομικότητα) όσο και από το περιβάλλον (καθιστικός τρόπος ζωής και κακή διατροφή).

Το μεταβολικό σύνδρομο έχει συνδεθεί άμεσα με την αύξηση του κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα (στεφανιαία νόσος και αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια).

Σύμφωνα με μελέτες οι παράμετροι του μεταβολικού συνδρόμου αλληλοεπιδρούν μεταξύ τους και επιδεινώνουν την πρόγνωση των ασθενών πολύ περισσότερο από ό,τι αν απλώς αθροίζονταν.

H πρόγνωση γίνεται ακόμα χειρότερη όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, που δεν εμπεριέχονται στο μεταβολικό σύνδρομο, αλλά επιβαρύνουν την κατάσταση, όπως είναι η υψηλή LDL «κακή» χοληστερόλη και το κάπνισμα.

Πέραν του αυξημένου καρδιαγγειακού κινδύνου και της ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 (που σχετίζεται επίσης με το μεταβολικό σύνδρομο) και των συνακόλουθων προβλημάτων (παθήσεις ματιών, νεφρών κλπ.), ορισμένοι άνθρωποι που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο εμφανίζουν και άλλα προβλήματα, όπως:


Πηγή