Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μεταβολικό σύνδρομο: Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο

Το μεταβολικό σύνδρομο, είναι μια σύνθετη παθολογική κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ισχαιμικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Η παχυσαρκία, η ανθυγιεινή διατροφή, το κάπνισμα, η συχνή κατανάλωση αλκοόλ και η έλλειψη άσκησης είναι οι κύριοι παράγοντες που το προκαλούν.

Σύμφωνα με την νέα επιστημονική έρευνα του Πανεπιστημίου των Συρακουσών της Νέας Υόρκης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Psychology & Health Journal» οι διακοπές, μετριάζουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου κατά 25%.

Η νέα μελέτη επισημαίνει ότι η απομάκρυνση από το εργασιακό περιβάλλον και από το άγχος τη καθημερινότητας, αρκετές φορές μέσα στον χρόνο, βελτιώνει την υγεία της καρδιάς.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Δρ. Μπρους Χρούσκα, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας του Κολλεγίου Φολκ ο οποίος δηλώνει σχετικά:

«Τα κύριο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι όσοι πηγαίνουν συχνά διακοπές κατά τη διάρκεια του έτους (ανεξάρτητα από το είδος των διακοπών που επιλέγουν), μειώνουν τον κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου και καρδιαγγειακών παθήσεων».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει η Mayo Clinic, το μεταβολικό σύνδρομο γνωστό και ως «σύνδρομο αντίστασης στην ινσουλίνη» ή «σύνδρομο Χ», προσβάλλει έναν στους τρεις ενήλικες στις Η.Π.Α. και έναν στους τέσσερις Βρετανούς.

Στην έρευνα συμμετείχαν 63 εργαζόμενοι, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αιματολογικές εξετάσεις και μέτρηση περιφέρειας μέσης, για να διαπιστωθεί – με βάση τα παρακάτω κριτήρια – εάν έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο.

-Περίμετρος μέσης >102 cm για άνδρες και >88 cm για γυναίκες

-Τριγλυκερίδια ≥150 mg/dl

-HDL <40 mg/dl για άνδρες και <50 mg/dl για γυναίκες

-Αρτηριακή πίεση, συστολική ≥130 ή διαστολική ≥85 mmHg

-Γλυκόζη πλάσματος νηστείας ≥ 110 mg/dl

Οι διακοπές απομακρύνουν το άγχος

Κατά την διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές, δεν εστίασαν την προσοχή τους στο είδος των διακοπών, αλλά στην συχνότητα και στους προορισμούς που επισκέφθηκαν οι συμμετέχοντες μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Όσοι έκαναν διακοπές πέντε φορές κατά τη διάρκεια του έτους, είχαν πιθανότητα να πληρούν τα συμπτώματα του συνδρόμου μόλις κατά 16%.

Όσοι δεν κατάφεραν να αποδράσουν από την καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις, παρουσίασαν αύξηση στα συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου κατά 46,7%, ενώ για κάθε επιπλέον περίοδο διακοπών, ο κίνδυνος μεταβολικού συνδρόμου μειώνονταν κατά 24%. 

Οι συμμετέχοντες χαρακτήρισαν ως «θετική» την εμπειρία των διακοπών. Δεν ανέφεραν να στρεσάρονται κατά την διάρκεια του προγραμματισμού, της αναζήτησης παιδικών σταθμών, ή των ταξιδίων. Ούτε ο οικονομικός παράγοντας, φάνηκε να τους αγχώνει καθώς οι συμμετέχοντες λάμβαναν επίδομα αδείας από την εργασία τους και το μέσο εισόδημα τους κυμαίνεται από $75,000 έως $99,000 δολάρια.

Οι Η.Π.Α., είναι η μόνη ανεπτυγμένη χώρα που δεν παρέχει επίδομα αδείας στους εργαζόμενους της. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι δικαιούνταν τουλάχιστον 28 μέρες άδεια και επίδομα , που ισοδυναμεί με 5,6 εβδομάδες τον χρόνο. Και πάλι όμως ανάμεσα σε αυτούς που λαμβάνουν επίδομα αδείας, λιγότεροι από τους μισούς το αξιοποιούν όπως ορίζει η έρευνα.

metavoliko

«Σχεδόν το 80% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης, έχουν το πλεονέκτημα των διακοπών, αλλά λιγότεροι από τους μισούς χρησιμοποιούν τον διαθέσιμο χρόνο που έχουν στη διάθεση τους για να κάνουν διακοπές. Εάν αξιοποιούσαν τον χρόνο που τους δίδεται για διακοπές και μόνο, θα προέκυπτε ένα σημαντικό όφελος για την υγεία τους», δήλωσε ο Δρ Χρούσκα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως οι διακοπές εξαιτίας του ότι «απομακρύνουν το άτομο από την εργασία και την καθημερινότητα» και «συμβάλλουν στην ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των μελών της οικογένειας». Αυτό το συμπέρασμα αναδεικνύει τον «σημαίνοντα ρόλο που έχουν οι κοινωνικές σχέσεις στην διατήρηση της σωματικής και ψυχολογικής υγείας».

Το μεταβολικό σύνδρομο μπορεί να αντιμετωπιστεί

Το μεταβολικό σύνδρομο, μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μειωθεί ο κίνδυνος των σοβαρών παθήσεων που προκύπτουν από αυτό, ακολουθώντας μια πιο υγιεινή διατροφή, μειώνοντας το κάπνισμα, περιορίζοντας την κατανάλωση αλκοόλ και αντιμετωπίζοντας το άγχος που συνήθως είναι η αιτία για όλα τα παραπάνω.

Η Φιλίππα Χόμπσον, νοσηλεύτρια στο Βρετανικό ίδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε στο MailOnline ότι η αρχή όλων των προβλημάτων υγείας είναι το άγχος: «Όλοι επηρεάζονται από το άγχος. Το δημιουργικό άγχος λειτουργεί θετικά, το οξύ και χρόνιο στρες ωστόσο, μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για την υγεία της καρδιάς. Το άγχος είναι πιθανό να γίνει η αφορμή για να αρχίσει κάποιος το κάπνισμα ή το ποτό, να υιοθετήσει έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής που θα αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου που οδηγεί σε καρδιακή προσβολή. Οι διακοπές από την άλλη, μειώνουν το άγχος, απομακρύνουν το άτομο από την ένταση της καθημερινότητας και ενισχύουν τους οικογενειακούς δεσμούς. Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και η τακτική άσκηση μπορούν επίσης να βοηθήσουν αρκεί να είναι στα πλαίσια του εφικτού και να μην αποτελέσουν μια ακόμα πηγή άγχους».

Πηγή: Daily Mail

Διαβάστε επίσης:

Μεταβολικό σύνδρομο: Tο γλυκαντικό που προλαμβάνει την εμφάνισή του

Μεταβολικό σύνδρομο: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον νέο «σιωπηλό δολοφόνο» (εικόνες)

 


Πηγή