Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Με αυτό το εμβόλιο θα εμβολιαστούμε του χρόνου κατά της γρίπης

Οριστικοποιήθηκε η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου που θα χορηγηθεί στο βόρειο ημισφαίριο την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.

Η σύσταση του εμβολίου αποφασίζεται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που συλλέχθηκαν κυρίως από το νότιο ημισφαίριο, αφού δεν υπάρχει επαρκής χρόνος χρονος για την επεξεργασία των δεδομένων από το βόρειο ημισφαίριο (όπου η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης είναι μέχρι σήμερα σε εξέλιξη).

Ωστόσο, φέτος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εδωσε μικρή χρονική παράταση για την οριστικοποίηση των συστατικών του νέου εμβολίου, ώστε να διασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.

Έτσι το τριδύναμο εμβόλιο που θα διατεθεί για την περίοδο 2019 – 2020 θα περιλαμβάνει τα εξής στελέχη του ιού της γρίπης: Α(H1N1)pdm09 – το πανδημικό στέλεχος που κυριάρχησε φέτος τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας – A(H3N2) και B(Victoria/2/87).

Στο τετραδύναμο εμβόλιο θα προστεθεί και ένα ακόμη στέλεχος της γρίπης Β, το B(Phuket3073/2013).

Σημείωνεται ότι η σύνθεση του εμβολίου που θα διατεθεί στο νότιο ημισφαίριο έχει προταθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφού στις περιοχές αυτές έχει αρχίσει το φθινόπωρο, άρα πλησιάζει η περίοδος έξαρσης της γρίπης.

Γιατί χρειαζόμαστε κάθε χρόνο νέο εμβόλιο

Κάθε χρόνο κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης, μπορεί να «κυκλοφορούν» πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού. Επιπλέον, ο ιός μεταλλάσσεται διαρκώς – σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Για τους λόγους αυτούς κρίνεται απαραίτητη η ετήσια αναθεώρηση της σύνθεσης του εμβολίου, ώστε να μην επηρεάζεται η αποτελεσματικότητά του η οποία πρέπει να φτάνει στο 70% περίπου.

Επιπλέον, η ανοσία του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στη γρίπη έχει μικρή διάρκεια – περίπου 6 μήνες – και τα αντισώματα δεν καλύπτουν έναντι των μεταλλάξεων.

Έτσι, για την προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης είναι απαραίτητο να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο με το νέο εμβόλιο. Ο εμβολιασμός συστήνεται να γίνεται στο διάστημα από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου αλλά και οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη διάρκεια του χειμώνα.

Διαβάστε επίσης:

 

Γρίπη ή κοινό κρυολόγημα; Το σύμπτωμα που μας μπερδεύει

5 παραμύθια που συνεχίζουμε να πιστεύουμε για τις ιώσεις, εικονογραφημένα!


Πηγή