Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

Μηνορραγία ή βαριά περίοδος: 4 συμπτώματα που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν μεγαλύτερη αιμορραγία για 1 ή 2 μέρες κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Αν όμως αναγκάζεστε να αλλάζετε διαρκώς ταμπόν ή σερβιέτα λόγω μεγάλης ροής, ίσως πρέπει να το εξετάσετε.

Η βαριά περίοδος μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής των γυναικών, αυξάνοντας τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας, όπως η εξάντληση, η κούραση, η αναιμία, η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού, ακόμη και η μείωση της γονιμότητας.

Δείτε ποια συμπτώματα πρέπει να σας οδηγήσουν στο γιατρό:

Συνεχής αλλαγή ταμπόν / σερβιέτας και αποβολή μεγάλων θρόμβων αίματος

Πάνω από το ¼ των γυναικών αναφέρουν ότι σηκώνονται στη διάρκεια της νύχτας τουλάχιστον μία φορά για να αλλάξουν ταμπόν ή σερβιέτα. Οι ειδικοί λένε ότι οι γυναίκες που αλλάζουν ταμπόν κάθε μία ώρα ή χρησιμοποιούν σερβιέτα και ταμπόν για μεγαλύτερη προστασία, έχουν μη φυσιολογική αιμορραγία. Αν παρατηρείτε μεγάλους θρόμβους αίματος, πρέπει επίσης να συμβουλευτείτε γιατρό.

Περίοδοι που διαρκούν πάνω από μία εβδομάδα

Κάποιες γυναίκες με μη φυσιολογική αιμορραγία, έχουν περιόδους που διαρκούν έως και 14 ημέρες. Όταν η περίοδος διαρκεί πάνω από επτά ημέρες, είναι ένδειξη δυσλειτουργικής αιμορραγίας της μήτρας (Dysfunctional Uterine Bleeding-DUB).

periodos

Εξάντληση κατά τη διάρκεια της περιόδου

Οι γυναίκες που έχουν έντονη αιμορραγία στην περίοδο ή η περίοδός τους διαρκεί πάνω από επτά ημέρες, μπορεί να αναπτύξουν αναιμία λόγω ανεπάρκειας σιδήρου. Η αναιμία «κλέβει» την ενέργειά σας και προκαλεί αδυναμία και λαχάνιασμα.

cosy

Η περίοδος επηρεάζει την καθημερινότητά σας

Πάνω από το 25% των γυναικών αναγκάζονται να διακόψουν τις καθημερινές δραστηριότητές τους λόγω των σοβαρών συμπτωμάτων της περιόδου. Πολλές γυναίκες μένουν σπίτι, επειδή δεν προλαβαίνουν να πάνε εγκαίρως στην τουαλέτα. Αν η περίοδος σας αναγκάζει να μην πηγαίνετε για δουλειά ή στο σχολείο ή να απέχετε από κοινωνικές δραστηριότητες, συζητήστε το με τον γυναικολόγο σας.

Πηγή: womenshealthmag.com

Διαβάστε επίσης:

Αίμα περιόδου: Τι δείχνει το χρώμα του για την υγεία σας

Μαύρο αίμα στην περίοδο: Πού οφείλεται

Περίοδος: 6 αιτίες επιδείνωσης των συμπτωμάτων


Πηγή