Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μια απλή πρακτική για να νικήσετε τη μοναξιά

Μπορεί ακόμη να σας βοηθήσει να γίνετε πιο κοινωνικοί!

Συχνά ακούτε για νέους τύπους γυμναστικής και καινούργιες διατροφές που υπόσχονται ότι θα ζήσετε περισσότερο. Παρόλα αυτά, η μακροζωία βασίζεται σε πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Η μοναξιά και η απομόνωση, για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για κατάθλιψη, ακόμη και για πρόωρο θάνατο.

Τα καλά νέα είναι ότι μία πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PNAS μπορεί να έχει βρει το «κλειδί» για την επίλυση του εν λόγω προβλήματος.

Η μελέτη Carnegie Mellon διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα ενσυνειδητότητας από το κινητό τους αισθάνονταν λιγότερο μοναχικοί και ήταν στην πραγματικότητα πιο κοινωνικοί.

Παρακολουθώντας μία εκπαίδευση διάρκειας δύο εβδομάδων μέσω smartphone, οι συμμετέχοντες εστίασαν σε ένα από τα εξής τρία θέματα: Επίγνωση του εαυτού, αντιμετώπιση προβλημάτων ή ενσυνειδητότητα. Από τις τρεις ομάδες, εκείνοι που επέλεξαν την πρακτική ενσυνειδητότητας βελτίωσαν την ποιότητα ζωής τους, ενώ οι άλλες δύο ομάδες δεν διαπίστωσαν καμία αλλαγή.

Οι συμμετέχοντες στην ομάδα που βελτιώθηκε δεν αισθάνθηκαν μόνο καλύτερα, αλλά είχαν κατά μέσο όρο δύο επιπλέον κοινωνικές αλληλεπιδράσεις την ημέρα μετά την εκπαίδευσή τους και μείωσαν τη μοναξιά κατά 22%. Αυτό είναι σημαντικό επειδή η επικοινωνία είναι μία βασική ανθρώπινη ανάγκη και όταν δεν υπάρχει, μπορεί να σημειωθούν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Το κύριο ζήτημα που ήθελαν να τονίσουν οι ερευνητές ήταν το πώς μπορεί να είναι επωφελής μια πρακτική ενσυνειδητότητας. Αλλά τι ακριβώς είναι η ενσυνειδητότητα; Θα μπορούσε να είναι κάτι τόσο απλό, όσο το να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια της ημέρας ή να κάνετε ασκήσεις διαλογισμού.

Αν λοιπόν, διαπιστώσετε ότι αισθάνεστε πιο μοναχικοί τον τελευταίο καιρό, δοκιμάστε μία πρακτική ενσυνειδητότητας που μπορεί να σας ανακουφίσει, βελτιώνοντας παράλληλα την υγεία σας.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης:

Μοναξιά: ποιοι τη βιώνουν πιο έντονα

Η μοναξιά φέρνει άνοια

Μοναξιά: 11 βήματα για να την καταπολεμήσετε

 


Πηγή