Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μια παράδοξη σχέση μεταξύ σακχάρου και όγκων στον εγκέφαλο ανακάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ

Επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο στις ΗΠΑ ρίχνουν με νέα μελέτη τους περισσότερο φως στη σχέση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην ανάπτυξη όγκων στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Scientific Reports, αν και πολλές μορφές καρκίνου είναι συνηθέστερες στα άτομα με διαβήτη απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό, μια μορφή καρκίνου στον εγκέφαλο που ονομάζεται γλοίωμα είναι σπανιότερη σε όσους έχουν αυξημένα επίπεδα σακχάρου ή διαβήτη.

Η νέα αυτή ανακάλυψη βασίστηκε σε παλαιότερα ευρήματα της ίδιας επιστημονικής ομάδας, τα οποία είχαν υποδείξει ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου συσχετίζονται με μικρότερο κίνδυνο μιας μορφής μη καρκινικών όγκων που ονομάζεται μηνιγγίωμα.

«Ο διαβήτης και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου σε διάφορα μέρη του σώματος, όπως το παχύ έντερο, ο μαστός και η ουροδόχος κύστη. Ωστόσο, αυτοί οι σπάνιοι κακοήθεις όγκοι του εγκεφάλου [δηλαδή το γλοίωμα] είναι συχνότεροι σε άτομα που έχουν φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου παρά σε όσους έχουν αυξημένο σάκχαρο ή διαβήτη» αναφέρει η επικεφαλής της ομάδας, Τζούντιθ Στκβάρζμπαουμ, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Η έρευνά μας εγείρει ερωτήματα που όταν απαντηθούν θα οδηγήσουν σε βαθύτερη κατανόηση των μηχανισμών που εμπλέκονται στην ανάπτυξη του γλοιώματος» προσθέτει.

Το γλοίωμα είναι μία από τις πιο κοινές μορφές καρκινικών όγκων που αναπτύσσονται στον εγκέφαλο. Ξεκινά από τα κύτταρα που περιβάλλουν τα νευρικά κύτταρα και τα βοηθούν να λειτουργούν. Η διάγνωση γίνεται τυπικά στη μέση ηλικία. Επί του παρόντος δεν υπάρχει θεραπεία που να εξασφαλίζει μακροχρόνια επιβίωσης των ασθενών.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από δύο εκτενείς και πολυετείς μελέτες (AMORIS και Me-Can) σε συνολικό δείγμα 797.945 ανθρώπων, εκ των οποίων 812 εμφάνισαν γλοίωμα στον εγκέφαλο.

Η Στκβάρζμπαουμ και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν τα επίπεδα σακχάρου των συμμετεχόντων και σε δεύτερη φάση τα μελέτησαν σε σχέση με τα περιστατικά γλοιώματος που καταγράφηκαν. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν ότι τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου και η διάγνωση για διαβήτη συσχετίζονταν με μικρότερο κίνδυνο για γλοίωμα.

«Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί η συσχέτιση μεταξύ επιπέδων σακχάρου και καρκίνου του εγκεφάλου είναι αντίστροφη από αυτή που παρατηρείται για πολλούς άλλους καρκινικούς όγκους» δηλώνει η Στκβάρζμπαουμ και εξηγεί: «Το εύρημα αυτό μπορεί να υποδεικνύει είτε ότι ο ίδιος ο όγκος επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου είτε ότι το ανεβασμένο σάκχαρο ή ο διαβήτης συσχετίζονται παραδόξως με κάποιο προστατευτικό παράγοντα που μειώνει τον κίνδυνο όγκου. Για παράδειγμα, ο ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας (IGF-1) συσχετίζεται με την υποτροπή του γλοιώματος και βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα στα άτομα με διαβήτη σε σχέση με όσους δεν πάσχουν από την πάθηση».

Επιλογικά, η Στκβάρζμπαουμ αναφέρει ότι τα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με διατροφικούς περιορισμούς και την επίδραση που αυτοί έχουν στην ανάπτυξη καρκίνου στον εγκέφαλο είναι ασαφή και χρειάζονται περισσότερες μελέτες ώστε να διαπιστωθεί ποιες παράμετροι είναι δυνατό να τροποποιηθούν ώστε να έχουμε θετικά αποτελέσματα τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία των όγκων στον εγκέφαλο.

Διαβάστε επίσης:

Όγκος στον εγκέφαλο: Τα 7 προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

ΔΜΣ & κίνδυνος καρκίνου στο κεφάλι: Τα νέα επιστημονικά δεδομένα


Πηγή