Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μικροβιακή αντοχή στα αντιβιοτικά: Ο ρόλος του θηλασμού

Ακόμη μία μελέτη επιβεβαιώνει τη θεωρία ότι ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να προσφέρει η μητέρα στο νεογέννητο και την υγεία του.

Φιλανδοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο θηλασμός προστατεύει τα μωρά από τα επικίνδυνα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια.

Λόγω του ασθενούς ανοσοποιητικού τους, πάνω από 200.000 νεογέννητα πεθαίνουν κάθε χρόνο παγκοσμίως από λοιμώξεις που προκαλούνται από ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ωστόσο, ότι τα βρέφη που θήλασαν για τουλάχιστον έξι μήνες, είχαν στο πεπτικό τους μικρότερο αριθμό ανθεκτικών βακτηρίων συγκριτικά με τα βρέφη που θήλαζαν μικρότερο διάστημα ή καθόλου.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι διαπίστωσαν ακόμη ότι τα βρέφη, οι μητέρες των οποίων έλαβαν αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια του τοκετού, είχαν υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων στο έντερό τους. Η επίδραση αυτή διαρκούσε ακόμη και έξι μήνες μετά τη γέννηση του παιδιού. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

«Δεν μπορούμε να συμβουλεύουμε τις μητέρες να μην λαμβάνουν αντιβιοτικά κατά τον τοκετό», ανέφερε η συγγραφέας της μελέτης, Katariina Parnanen.

«Οι συνέπειες μιας μόλυνσης τόσο για τη μητέρα όσο και για το βρέφος είναι δυνητικά σοβαρές. Παραθέτουμε τα ευρήματα της μελέτης και οι γιατροί μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αποφασίσουν εάν οι πρακτικές πρέπει να αλλάξουν ή όχι» πρόσθεσε.

Ένα τρίτο εύρημα μελέτης ήταν ότι το μητρικό γάλα επίσης περιέχει ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια τα οποία η μητέρα είναι πιθανό να περάσει στο παιδί μέσω του θηλασμού.

Ο θηλασμός όμως εξακολουθεί να μειώνει τον αριθμό των ανθεκτικών βακτηρίων στο έντερο του βρέφους, ανέφεραν οι ερευνητές.

«Η θετική επίδραση του θηλασμού ήταν αναγνωρίσιμη και στα βρέφη που παράλληλα με τον θηλασμό λάμβαναν συμπλήρωμα μη μητρικού γάλακτος. Ο μερικός θηλασμός φαίνεται να μειώνει την ποσότητα ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων», δήλωσε η Parnanen.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications.

Πηγή: healthday.com

Διαβάστε επίσης:

Θηλασμός: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού για τη μητέρα

Το αλκοόλ κατά τον θηλασμό κρύβει κινδύνους για τον εγκέφαλο του βρέφους

Θηλασμός & πρόληψη παχυσαρκίας: Ποια παιδιά τον έχουν περισσότερο ανάγκη

 


Πηγή