Πέμπτη , 28 Μάρτιος 2024

Μονοξείδιο του άνθρακα: Πώς θα προστατεύσετε εσάς και την οικογένειά σας από τον «σιωπηλό δολοφόνο»

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι ένας αθόρυβος, άοσμος δολοφόνος.

Αυτό το επικίνδυνο αέριο παράγεται όταν τα καύσιμα καίγονται ατελώς.

Είναι σημαντικό κατά τη χειμερινή περίοδο, που χρησιμοποιούμε διάφορα μέσα θέρμανσης, να λαμβάνονται όλες οι απαραίτητες προφυλάξεις προκειμένου να παραμένουμε ασφαλείς.

Το μονοξείδιο του άνθρακα εκπέμπεται από φούρνους, τζάκια αερίου και ξύλου, θερμάστρες χώρου και οχήματα που καίνε ορυκτά καύσιμα. Εκπέμπεται επίσης από θερμοσίφωνες, στεγνωτήρια ρούχων αερίου και σόμπες, καθώς και άλλα είδη εξοπλισμού, όπως ψησταριές, γεννήτριες και ηλεκτρικά εργαλεία.

Ακολουθούν συμβουλές για τη διατήρηση της ασφάλειας, την αναγνώριση της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα (CO) και την αντιμετώπιση της δηλητηρίασης με αέριο:

  • Ξεκινήστε με την εγκατάσταση ανιχνευτών μονοξειδίου του άνθρακα σε κάθε επίπεδο του σπιτιού σας. Αντικαταστήστε τις μπαταρίες κάθε έξι μήνες.
  • Να επιθεωρείτε τακτικά όλες τις συσκευές που καίνε καύσιμες ύλες. Κάντε εξαερισμό των θερμαντήρων καυσίμων και αερίου.
  • Μη χρησιμοποιείτε συσκευές αερίου ή φούρνο για να θερμάνετε ένα δωμάτιο. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ ψησταριά με κάρβουνα σε εσωτερικούς χώρους.
  • Λειτουργείτε τις γεννήτριες σε ασφαλή απόσταση από το σπίτι. Μην τις τοποθετείτε δίπλα σε παράθυρο ή πόρτα, καθώς μπορεί να γίνουν επικίνδυνες.
  • Αποφεύγετε να κάθεστε μέσα σε αυτοκίνητο με τον κινητήρα σε λειτουργία, ειδικά αν είναι ακινητοποιημένο λόγω χιονόπτωσης, καθώς το χιόνι ή οι λάσπες μπορούν να φράξουν την εξάτμιση.
  • Μην αφήνετε ποτέ το αυτοκίνητο με αναμμένη τη μηχανή σε γκαράζ, ακόμη και αν η πόρτα του γκαράζ είναι ανοιχτή. Ελέγχετε τακτικά την εξάτμιση του αυτοκινήτου σας.
  • Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης από μονοξείδιο του άνθρακα μοιάζουν με αυτά της γρίπης και περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, ναυτία, έμετο, ζάλη, υπνηλία, σύγχυση και πιθανή απώλεια συνείδησης.

Περισσότεροι από 400 Αμερικανοί πεθαίνουν κάθε χρόνο από δηλητηρίαση λόγω μονοξειδίου του άνθρακα, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Περίπου 50.000 άνθρωποι καταλήγουν στα επείγοντα των ΗΠΑ εξαιτίας του αερίου.

Τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

Πηγή: healthday.com


Πηγή