Παρασκευή , 29 Μάρτιος 2024

Μπορώ να πάρω αντιυπερτασικά στην εγκυμοσύνη;

Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τη λήψη βήτα αναστολέων (φαρμάκων για την αντιμετώπιση της υπέρτασης) στην εγκυμοσύνη, με συγγενείς δυσπλασίες, όπως καρδιακές ανωμαλίες λαγώχειλο ή/και λυκόστομα, λόγω της κυκλοφορίας των φαρμάκων στον πλακούντα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης ωστόσο, τα αντιυπερτασικά φάρμακα είναι ασφαλή κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης.

Οι επιστήμονες του Νοσοκομείου Brigham and Women και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι ο μέσος κίνδυνος για μωρά που γεννιούνται από μητέρες που πήραν αντιυπερτασικά φάρμακα, ήταν μικρότερος από 1%.

Τα ποσοστά των γυναικών με καρδιακές παθήσεις έχουν εκτοξευθεί στις ΗΠΑ και οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η μη αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης δεν βάζει σε κίνδυνο μόνο την υγεία των μητέρων αλλά και των εμβρύων, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμη και αποβολή.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές άντλησαν στοιχεία από το ιστορικό υγείας 18.000 γυναικών από τις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και τη βάση δεδομένων Medicaid των ΗΠΑ. ADTECH.config.placements[5933563] = { params: { alias: “”, key:””, target: “_blank” } };

Οι γυναίκες είχαν καταγραφεί ως υπερτασικές στην εγκυμοσύνη και γέννησαν ζωντανά έμβρυα.

Στη συνέχεια εξέτασαν τις γενικές συγγενείς δυσπλασίες και δυσπλασίες που προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει με την έκθεση των εμβρύων σε βήτα αναστολείς, συμπεριλαμβανομένου του λαγώχειλου, του λυκοστόματος και των καρδιακών ανωμαλιών. Διαπίστωσαν ότι ο συνολικός κίνδυνος των μωρών που εκτέθηκαν σε β-αναστολείς στο πρώτο τρίμηνο ήταν μόλις 12,6 ανά 1.000.

Ειδικότερα, οι αναλογίες ήταν 8,4 / 1.000 για καρδιακές δυσμορφίες, 3 / 1.000 για λαγώχειλο και λυκόστομα και 4 / 1.000 για δυσπλασίες του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Αυτό σήμαινε ότι ο κίνδυνος να γεννηθούν παιδιά με δυσπλασίες ήταν 0,007% – ή λιγότερο από ένα τοις εκατό.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι ο κίνδυνος για το έμβρυο δεν σχετίζεται με το ίδιο το φάρμακο αλλά με άλλους παράγοντες.

Οι γυναίκες με χρόνια υπέρταση είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερο δείκτη μάζα σώματος, μεγαλύτερη ηλικία και σακχαρώδη διαβήτη πριν την εγκυμοσύνη, παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών, συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έχουν υπέρταση.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η υψηλή αρτηριακή πίεση παρατηρείται στις 6 από τις 8 εγκυμοσύνες σε όλες τις Αμερικανίδες ηλικίας 20 έως 44 ετών.

Πολλές περιπτώσεις υψηλής αρτηριακής πίεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οφείλονται σε υποκείμενες παθήσεις όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης ή το ιστορικό νεφροπάθειας.

Περίπου το 1% αυτών των γυναικών θα λάβει β-αναστολείς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης.

Οι επιπλοκές λόγω υπέρτασης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν αυξηθεί από 5,3% το 1993 σε 9,1% το 2014.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της εγκύου για καρδιακή νόσο, νεφρική νόσο και εγκεφαλικό.

Πηγή: Mail Online

Διαβάστε επίσης:

Πίεση στην εγκυμοσύνη: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος αποβολής

Διαβήτης & υπέρταση στην εγκυμοσύνη: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός

Υψηλό σάκχαρο στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στη μητέρα και το παιδί

 


Πηγή